Fritzl (73) har vært i fengsel tidligere

Skal være tidligere dømt for å ha begått seksuelt overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Josef Fritzl (73) må møte i retten i St. Pölten i dag, her vil det bli avgjort om mannen skal dømmes til videre varetektsfengsling - noe han mest sannsynlig vil.

I går tilstod han å ha holdt sin datter Elisabeth (42) fanget i kjelleren i 24 år og å ha fått sju barn med henne.

Den britiske avisa the Times skriver i dag 73-åringen tidligere er dømt for ildspåsettelse og for å ha begått et seksuelt overgrep. På slutten av 1960-tallet skal han ha sittet i fengsel for disse forholdene.

Fryktet ham

Påtalemyndighetene sier til avisa at de er klar over disse påstandene og at de nå sjekker opp i arkivet over tidligere dommer.

Times har to anonyme kilder, en tidligere kollega og en tidligere nabo, som bekrefter disse påstandene.

- Som barn var vi redde for å leke i nærheten av Mr Fritzls hus på grunn av ryktene om at han hadde sittet i fengsel etter å ha voldtatt en kvinne, sier en nabo, som nå er 50 år gammel.

Fritzel fikk sju barn med datteren Elisabeth, en av dem døde rett etter fødselen. Med sin kone Rosemari har han sju andre barn i alderen 37 til 51, seks døtre og en sønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

14-BARNS FAR: Fritzel fikk sju barn med datteren Elisabeth, en av dem døde rett etter fødselen. Med sin kone Rosemari har han sju andre barn i alderen 37 til 51, seks døtre og en sønn. Foto: POLITIET
14-BARNS FAR: Fritzel fikk sju barn med datteren Elisabeth, en av dem døde rett etter fødselen. Med sin kone Rosemari har han sju andre barn i alderen 37 til 51, seks døtre og en sønn. Foto: POLITIET Vis mer

Les også:  Her holdt han datteren fanget i 24 år

Maktsyk "hersker"

Josef Fritzl led trolig av «maktkomplekser» og andre psykiatriske sykdommer, mener eksperter.

- Fritzl ser ut til å ha vært drevet av tydelig narsissisme og et behov for å utøve makt over andre. Dette kan være med på å forklare hvordan han slapp unna med ugjerningene så lenge, sier den østerrikske psykiateren Reinhard Haller.

- Denne mannen må ha vært sinnssyk, og han må ha følt at han var overordnet andre og bedre enn andre, sier Haller.

Psykiater Sigrun Rossmanith sier Fritzl hadde to personligheter; en for kjelleren og en som levde over kjelleren.

- Han var tydelig en hersker. Hvis kjelleren var tabu for kona og barna, og de hørte dette igjen og igjen, så turte de ikke sjekke det. Hvis noen har makt og utøver denne over andre, da er hans ord som Guds ord, sier Rossmanith.

Motivet for å holde datteren innelåst var å redde henne fra et "narkotikahelvete".  Elisabeth hadde tidligere rømt hjemmefra to ganger, første gang da hun var 16 år gammel.

Fritzl (73) har vært i fengsel tidligere