Fritzl kan ha hatt medhjelpere

Men det er nærmest umulig å bevise, ifølge politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt om Elisabeth-saken

BERLIN (Dagbladet): - Vi kan aldri bli sikre på at Josef Fritzl ikke hadde medsammensvorne. Men dette er i dag umulig å bevise. Derfor oppfatter jeg ham som en enslig gjerningsmann, sier etterforskningsleder Franz Polzer til Dagbladet. Politimajoren er sjef for kriminalpolitiet i delstaten Niederösterreich.

- Vårt arbeid er så godt som avsluttet. Slik jeg kan se saken i dag, handler dette om en mann som i 24 år sperrer sin egen datter inn i et privat fengsel - og får syv barn med henne etter et utall voldtekter. Jeg tror - eller la meg si - jeg er ganske sikker på at han kommer til å bli dømt for disse forholdene. Dette er det imidlertid domstolen som må ta stilling til, sier Polzer til Dagbladet.

Politiet til stede

Han sier at politiet kommer til å ha etterforskere til stede når de rettslige avhørene av Elisabeth Fritzl (42), moren Rosemarie, og de eldste av barna hennes starter i løpet av juli.

Førstestatsadvokat Gerhard Sedlacek opplyste tidligere i uka til Dagbladet at de rettslige avhørene begynner i første halvdel av kommende måned.

Rettssaken er planlagt til november eller desember i år.

- I denne saken skulle hver stein vendes. Vi måtte gå grundig og detaljert gjennom alt som har skjedd de siste 24 åra. Over 100 mennesker har forklart seg. Det handler om folk som mener at de har sett noe, hørt noe - eller som verken har sett eller hørt noe som helst. Vi har snakket med alle Elisabeths voksne søsken og med de barna som vokste opp i Fritzls leilighet. Elisabeths barn fra «oppe» har for øvrig ikke fått med seg noe av det som foregikk. Det har heller ikke Josef Fritzls kone gjort, mener Franz Polzer.

RETTSSAK: - Jeg tror - eller la meg si - jeg er ganske sikker på at han kommer til å bli dømt for disse forholdene, sier etterforskningsleder Franz Polzer om Josef Fritzl. Foto: REUTERS/SCANPIX
RETTSSAK: - Jeg tror - eller la meg si - jeg er ganske sikker på at han kommer til å bli dømt for disse forholdene, sier etterforskningsleder Franz Polzer om Josef Fritzl. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Sjekkes mot drap

- Han var altså alene om å begå disse forbrytelsene?

- Politiet kan ikke påstå dette med hundre prosent sikkerhet. Slik resultatet av etterforskningen framtrer i dag, har vi ingen grunn til å tro at andre enn Josef Fritzl skulle ha visst noe. Det foreligger heller ikke indisier på at andre - verken kvinner eller menn - har hjulpet ham, sier etterforskningslederen, og føyer til:

- Men om det om fem eller ti år skulle dukke opp noen og påstå at hun eller han bisto Josef Fritzl, så må vi undersøke dette når situasjonen eventuelt skulle oppstå.

- Det har også vært spekulert i om Josef Fritzl kunne være gjerningsmannen bak uoppklarte seksualdrap på unge kvinner som liknet datteren Elisabeth?

- Absolutt alle forhold omkring denne mannen kommer til å bli undersøkt. Men akkurat nå må vi konsentrere oss om denne saken, gjøre etterforskningen helt ferdig og deretter få den gjennom rettsapparatet. Etterpå kan vi se på om den siktede også har hatt noe å gjøre med drap som har vært utført i andre delstater. Disse mulige forholdene kommer ikke under noen omstendigheter til å bli blandet sammen med saken vi har foran oss på bordet nå, sier Polzer.

Fritzl kan ha hatt medhjelpere