Fritzl kan slippe ut om 15 år

Hvis han oppviser vesentlig forbedring under soning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no):
Dette skjedde på presse-
konferansen

15.38: Franz Cutka takker media for den gode disiplinen de har utvist under saken - og opplyser samtidig at Fritzls psykiater ikke kan intervjues fordi han holder på med terapi av den dømte.

- Så ønsker vi dere en god hjemreise og håper dere har mange gode minner om St. Pölten.

15.36:
- Vil Fritzl få adgang til å skrive sine memoarer i fengselet?

- Jeg vet ikke om han har tenkt å skrive sine memoarer, så det spørsmålet må vi ta stilling til når det eventuelt dukker opp.

15.33:
- Hva skjer med konkurskravet mot Fritzl? Vil han få noen mulighet til å ordne opp i dette fra fengselet?

- Den østerrikske staten vil bistå i denne saken; blant annet kan man se på om salg av Fritzls eiendommer kan hjelpe noe på kravene mot ham.

15.29:
- Forsvarer Mayer sier at Fritzl vil sone i et vanlig fengsel, mens dere sier at han vil bli innlagt på en spesialinstitusjon. Hva er riktig?

- Her har det nok skjedd en misforståelse; det fins fengsler uten spesialavdelinger, og det fins fengsler med. Herr Fritzl vil trolig bli lagt inn ved en av disse.

15.25:
- Det er kjent at Fritzl deler celle med en annen mann. Hvem er denne medfangen?

- Det kan vi ikke uttale oss om.

15.23:
- Hvorfor dukket Josef Fritzl opp uten ringpermen i dag?

- Det har vi ingen anelse om, det var hans egen beslutning.

15.22:
- Hva skjer med Elisabeth og barna nå?

- Vi er klar over spekulasjonene i det siste, men vi vil ikke bidra til å nøre opp under ryktene - så vi vil ikke si noe om dette.

15.19:
Dagbladet.no spør:

- Herr Cutka, kan dere garantere herr Fritzls sikkerhet på institusjonen, at han ikke vil bli angrepet av andre innlagte fanger?

- Han har nå vært på vår [fengsels]institusjon i elleve måneder - og er aldri blitt angrepet. Derfor tror vi ikke det er noen grunn til å tro at sikkerheten hans er truet på soningsinstitusjonen, svarer rettstalsmann Cutka.

15.09: Fengselssjefen utdyper den teoretiske muligheten for løslatelse:

- Hvert år skal fangene på institusjonen vurderes, og løslatelse er én mulighet. En annen er at han overføres til vanlig fengsel etter en slik undersøkelse.

- I beste fall kan han slippe ut etter 15 år etter en slik dom, sier Huber-Günsthofer.

15.06: Huber-Günsthofer opplyser at Fritzl nå får tilsyn av sin faste psykolog i fengselet.

Fengselsledelen frykter at han er suicidal.

14.59:
Fengselssjef Erich Huber-Günsthofer forklarer hvordan Fritzls soning vil bli:

- Han blir sendt først til et "koordineringssenter" i Wien, der han skal undergå utredning, for å finne ut hvilken type terapi som er passende for ham.

Fengselssjefen understreker at terapien innebærer at det fins en teoretisk mulighet for at kan komme ut i samfunnet igjen.

Dette anses imidlertid som svært lite sannsynlig i Fritzls tilfelle.

14.56: Rettstalsmann Franz Cutka bekrefter at Fritzl ble kjent enstemmig dømt på alle tiltalepunkter, og at han sendes til en institusjon for "mentalt abnormale forbrytere", og at dommen allerede er rettskraftig på grunn av at han godtok dommen på stedet.

14.50:
Ifølge journalister fra salen fortrakk ikke Fritzl en mine da den knusende dommen ble lest opp.

14.48: Pressen myldrer i teltet. Det er meldt at pressekonferansen vil finne sted kort tid etter domsavsigelsen, så talsmann Franz Cutka ventes hvert minutt.

Dette skjedde i rettssalen
14.45: Pressen og rettsrepresentantene forbereder seg til pressekonferanse i presseteltet utenfor rettsbygningen.

14.37: - Dommen var en naturlig konsekvens av at tiltalte har sagt seg skyldig i 24 års fangehold og for voldtekt 3000 ganger. Maksstraffen var ikke uventet, sier forsvarer Rudolf Mayer som kommentar på dommen.

Det er klart at dommen ikke blir anket. Dermed er den allerede rettskraftig.

14.34:
Fritzl, nå dømt, kommer ut av salen igjen, blir ført ned trappa av en mengde politifolk og over plassen mellom rettsbygningen og fengselet. Der skal han sitte til dommen blir rettskraftig, trolig på tirsdag.

14.30: Fritzl er dømt til livsvarig forvaring på en psykiatrisk institusjon.

14.25: Det lekker ut at Fritzl er kjent enstemmig skyldig i mord - samt resten av tiltalepunktene.

14.12: Fritzl ankommer salen, og setter seg ned. Dommerne og journalistene er allerede til stede.

13.29: Pressen er på plass i salen. Alle venter på at juryen og dommerne skal ankomme.

13.29: En politimann kommer inn i presseteltet og kunngjør at de 95 akkrediterte journalistene får ta plass i rettssalen. Det forventes at domsavsigelsen kommer hvert øyeblikk.

13.00: Presseoppbudet i St. Pölten venter utålmodig på at dommer Andrea Humer skal kunngjøre dommen mot Josef Fritzl (74). I flere timer har de åtte lekfolkene i juryen sittet isolert mens de har diskutert skyldspørsmålet i den svært omfattende tiltalen mot 74-åringen:

Han er tiltalt for mord, voldtekt, frihetsberøvelse, slaveri, mishandling og incest. I går sa han seg skyldig på alle punkter - muligens fordi hovedvitnet og -offeret, datteren Elisabeth (42) var til stede i rettssalen på tirsdag.

- Angrer
- Jeg angrer av hele mitt hjerte hva jeg har påført familien min, var Josefs siste ord til retten før han ble ført til cella for å vente på domsavsigelsen.

Rettens talsmann Franz Cutka har kunngjort at dommen ikke faller før klokka 13.

Aktor Christiane Burkheiser la under sluttprosedyren ned påstand om livstid i fengsel for 74-åringen for drapet på guttebabyen Michael i 1996 - mens forsvarer Mayer ber om at retten tar hensyn til sakens formildende omstendigheter - som f.eks. skylderklæringen i går. I tillegg hevder han at Fritzl ikke er skyldig i drap, fordi han ikke kunne visst at gutten var dødssyk.

Omstendelig
Juryen, som består av fire menn og fire kvinner hvis identitet er ukjent, får bare én sjanse til å stemme over skyldspørsmålet - og stemmer de 50/50, blir straffen lavere enn ved et flertallsresultat.

Men prosessen stopper ikke ved jurykjennelsen: Etter at kjennelsen er kunngjort for retten, skal det igjen drøftes og stemmes, nå med både juryen og de tre fagdommerne. Først etter dette kan domsavsigelsen skje.

I går uttalte psykiatrisk sakkyndige at Fritzl har store personlighetsforstyrrelser, og at han kan begå straffbare handlinger igjen. Han er imidlertid strafferettslig tilregnelig og kan idømmes fengselsstraff.

Uansett utfallet av domsavsigelsen tror imidlertid mange at de praktiske følgene av rettssaken blir at Fritzl sperres inne på en psykiatrisk institusjon for resten av livet.

Da saken startet mandag, erklærte Fritzl seg uskyldig på punktene om drap og slaveri - som gir lengst straff av tiltalepunktene - henholdsvis livstid og 20 års fengsel. Man antok derfor at forsvarets strategi var å få 74-åringen dømt for voldtekt - som har en øvre strafferamme på 15 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer