EIES AV TILTALTE: Denne bygården i St. Pölten huser leiligheten som nå leies ut til journalister som skal følge rettssaken mot Josef Fritzl i neste måned. Den voldtekts-, incest-, draps-, kidnappings- og slaveritiltalte 73-åringen er også husets eier. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
EIES AV TILTALTE: Denne bygården i St. Pölten huser leiligheten som nå leies ut til journalister som skal følge rettssaken mot Josef Fritzl i neste måned. Den voldtekts-, incest-, draps-, kidnappings- og slaveritiltalte 73-åringen er også husets eier. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Fritzl-leilighet leies ut på eBay

Skal huse journalister under rettssaken mot huseieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundrevis av journalister har meldt sin ankomst når rettssaken mot Josef Fritzl starter i St. Pölten 16. mars. Den lille byen i Niederösterreich har få hoteller, og innkvarteringskapasiteten begynner å bli sprengt. Det vet oppfinnsomme bysbarn å gjøre seg nytte av:

«Ideell for medier»
En 33-åring har nå lagt ut leiligheten sin for leie på østerrikske eBay i perioden rettssaken varer, trolig ei ukes tid. Det er ikke tvil om hvem nettauksjonen er myntet på:

«Ideell for medier som rapporterer fra rettssaken,» lyder annonsen, som også opplyser at den 85 m2 store leiligheten midt i sentrum bare har tre minutters gange til rettslokalet, og at det er gode parkeringsmuligheter i området. I tillegg er leiligheten rikelig utstyrt med bl.a. internettilgang og kabel-TV.

Det 33-åringen ikke opplyser om, er at leilighetens eier er ingen ringere enn Josef Fritzl. Hele huset er blant den voldtekts-, incest-, draps-, kidnappings- og slaveritiltalte 73-åringens mange eiendomsbesittelser, som han fortsatt drar økonomisk nytte av.

Kjøpte for fire år siden
Leiegården, som i tillegg til leiligheter huser en pizzarestaurant i første etasje, ble for fire år siden solgt til Fritzl av framleierens far, og 33-åringen har bodd i leiligheten de siste åtte åra, forteller han til Østerrikes største avis Kronen Zeitung (populært kalt Krone).

Selv hevder framleieren at han ikke forsøker å gjøre store penger på rettssaken mot huseieren.

- Dette gjør jeg fordi det er knapt med husrom i St. Pölten, og fordi jeg er et godt menneske. Jeg vet ikke engang hva høyeste bud lyder på, sier 33-åringen til Krone.

I skrivende stund er høyeste bud på 69 euro (ca. 600 kroner).

Da Dagbladet.no besøkte leiegården i april i fjor, var alle leietakerne vi snakket med, ukjente med hvem som faktisk eide huset de bodde i.

Fem dager
Det er satt av fem dager til rettssaken, der Fritzl må svare for den svært alvorlige tiltalen.

I april i fjor ble det avdekket at han hadde holdt sin datter Elisabeth (42) fanget i 24 år i et kjellerlokale i hjembyen Amstetten, der han jevnlig forgrep seg på henne. De to fikk til sammen sju barn sammen, hvorav en gutt døde kort tid etter fødselen (et åttende barn døde under svangerskapet).

I helga ble det kjent at så vel dommer som aktor i saken er kvinner.

For øvrig melder østerrikske medier i dag at Fritzl nå offisielt er personlig konkurs. Konkursen kommer som følge av millionkrav fra kreditorer etter 73-åringens feilsatsinger i eiendomsmarkedet.

Dagbladet.no følger rettssaken fra St. Pölten.

MÅ SVARE FOR KVINNELIG DOMMER OG AKTOR: Josef Fritzl (73) møter både kvinnelig dommer og aktor når saken hans kommer opp i landretten i St. Pölten 16. mars. Foto: POLITIET I AMSTETTEN/AFP/SCANPIX
MÅ SVARE FOR KVINNELIG DOMMER OG AKTOR: Josef Fritzl (73) møter både kvinnelig dommer og aktor når saken hans kommer opp i landretten i St. Pölten 16. mars. Foto: POLITIET I AMSTETTEN/AFP/SCANPIX Vis mer