Fritzl misbrukes i østerriksk valgpropaganda

- Usmakelig.

MISBRUKTE DATTEREN: Nå er Josef Fritzl muisbrukt i østerriksk valgpropaganda. Fott: NTB Scanpix
MISBRUKTE DATTEREN: Nå er Josef Fritzl muisbrukt i østerriksk valgpropaganda. Fott: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den ildrøde annonsen ser ved første øyekast ut som den stammer fra det sosialdemokratiske partiet SPÖ.  Over bildet av drapsmannen og voldtektsforbryteren - som i 24 år holdt sin egen datter som sexslave - står budskapet «25 år er nok» og «enda bedre beskyttelse for gjerningsmennene i SPÖs justispakke». 

Budskapet refererer til et utspill fra SPÖ om blant annet å fjerne begrepet «livstid» fra østerriksk straffelov og i stedet fastsette en øverste strafferamme på 25 år.  Forsøket på modernisering blir møtt med høyt støynivå og store bokstaver av den borgerlige høyrefløyen.  Mest ekstremt reagerte en sterkt høyreorientert arbeidsgiverorganisasjon, som bestilte den falske SPÖ-annonsen hos et reklamebyrå.

-Usmakelig Først utløste «spøken» et alvorlig rabalder fra den sosialdemokratiske ledelsen, som ikke kunne dy seg for annet enn å tro at erkerivalene i det frihetselskende folkepartiet PFÖ måtte stå bak.  Men siden arbeidsgiverforeningen - formelt sett - ikke har det minste med partiet å gjøre, kunne FPÖ-sjefene trekke på skuldrene og besvare alle trusler med en uskyldig latter.  

I går kom imidlertid advokaten som styrer Josef Fritzls konkursbo på banen.  Walter Anzböck karakteriserer i avisa Kronenzeitung den etter hvert herostratisk berømte annonsen som usmakelig. Han sier at dette bare er en ny måte å skåre politiske poenger på bekostning av Josef Fritzls ofre.  Advokat Anzböck krevde i går at namsretten i Wien legger ned forbud mot all videre bruk av annonsen.  Og han vil på vegne av Fritzls konkursbo kreve at de ansvarlige dømmes til å betale en erstatning på 10 000 euro til ofrene i saken - altså til Fritzl egne barn.  

Senil
Josef Fritzl soner sin livstidsstraff på en avdeling for tungt kriminelle med psykiske lidelser.  Østerrikske aviser meldte ved påsketider at han er i ferd med å bli senil, men at han med jevne mellomrom sender tiggerbrev til svigerinna, der han ber om lommepenger og hjelp til å få tatt opp kontakt med kona og barna.  Ingen av dem har gitt ham livstegn, siden Fritzl i 2009 ble dømt.  Fengselsledelsen grep i fjor inn og fikk stoppet hans forsøk på å ta ut skilsmisse - et sjakktrekk som ikke hadde annen begrunnelse enn å hindre Rosemarie (74) i å nyte godt av pensjonen hans.  

Kjeller fylt opp
Kjelleren i «Skrekkens Hus» - der Elisabeth Fritzl (47) fikk sju barn i løpet av sine 24 år som farens fange — ble i begynnelsen av juli fylt opp med sement.  Den var gjenstand for stadig oppmerksomhet fra utenlandsk presse.  Også lokal ungdom har de senere år tatt seg gjennom sperringene og holdt fester i blant makabre minner om Fritzls utskeielser. Nå må myndighetene i Amstetten ta stilling til om hele leiegården skal rives — for å fjerne alle konkrete spor etter den groteske saken.

ANNONSEN  Den ildrøde annonsen ser ved første øyekast ut som den stammer fra det sosialdemokratiske partiet SPÖ.
ANNONSEN Den ildrøde annonsen ser ved første øyekast ut som den stammer fra det sosialdemokratiske partiet SPÖ. Vis mer