Fritzl-turister valfarter til skrekkens hus

- Det er tøft å se hvordan det ser ut, sier svenske Johanna (18).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet.no): Nesten et år etter at Fritzl-saken ble avdekket i den lille østerrikske byen Amstetten, er fortsatt området rundt familiens hjem i Ybbsstrasse 40 folksomt. Mange vil se "skrekkens hus" på nært hold.

- Vi ville gjerne se hvordan huset så ut, det er litt som en turistattraksjon, sier svenske Johanna Bertilsson (18), som går på skole i byen, til Dagbladet.no.

3000 voldtekter
Det var i dette huset den nå 74 år gamle ingeniøren og eiendomsinvestoren holdt sin datter Elisabeth (42) og tre av deres felles barn fanget i et underjordisk hemmelig lokale, og hvor han angivelig voldtok henne over 3000 ganger i løpet av 24 år.

Dagbladet.no tar seg forbi sperringene og går inn i bakgården, som er skjult for omverdenen med en høy hekk. Her, rett under beina våre, var det altså Fritzl holdt til sammen fire mennesker fanget i opptil flere tiår.

- Det er litt skummelt å være her, medgir svenske Johanna.

For henne og klassevenninnene Isadora Barghi (17) fra Brasil og østerrikske Magdalena Buchhofer (17) er det andre gang de kommer til Ybbsstrasse for å se på huset; første gang var i september i fjor.

- Vi har snakket mye om det på skolen, og alle elevene, til og med brasilianske Isadora, hadde hørt om Fritz [sic].

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye presse
Rettssaken mot Fritzl begynner i nabobyen St. Pölten på mandag - og i den forbindelse har mange pressefolk fra hele verden tatt turen til den fredelige tilbaketrukkede gata for å få et glimt av huset, som for lengst er fraflyttet.

Alt er etterlatt slik det sto da saken sprakk sist april; til og med Fritzls kjære campingbil står ubrukt med kjørekart og krusifiks i frontruta, og bak bilen skimtes et akebrett tilhørende et av de "frie" barna, de tre som bodde ovenpå med Josef og kona Rosemarie.

Også de nærmeste bolighusene er tilsynelatende fraflyttet eller midlertidig forlatt nå rundt rettssaken.

Dagbladet.no snakker med flere lokale folk i området - men ingen gir inntrykk av å ha inngående kjennskap til den velstående herren i nummer 40.

- Jeg så ham utenfor noen ganger, men han kom aldri innom, forteller servitøren på den lokale bierstuben i Ybbsstrasse, bare et steinkast fra Fritzls hus. Heller ingen av kundene sier de kjente 74-åringen personlig.

Når rettssaken starter på mandag, må 74-åringen svare for de svært alvorlige tiltalepunktene voldtekt, incest, slaveri, frihetsberøvelse og mord. Sannsynligvis blir han funnet skyldig på flere av punktene og kan bli idømt Østerrikes maksimumsstraff - 20 års fengsel.

Dagbladet.no følger rettssaken fra St. Pölten.

OPPÅ "SKREKKENS KJELLER": Under Fritzl-husets avsperrede bakgård ligger kjelleren der Elisabeth og tre av hennes og farens barn ble holdt fanget i opptil flere tiår. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
OPPÅ "SKREKKENS KJELLER": Under Fritzl-husets avsperrede bakgård ligger kjelleren der Elisabeth og tre av hennes og farens barn ble holdt fanget i opptil flere tiår. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
FORLATT I HUI OG HAST: Alt står som det sto da Fritzl-saken sprakk i april i fjor; til og med Josefs kjære campingbil står urørt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
FORLATT I HUI OG HAST: Alt står som det sto da Fritzl-saken sprakk i april i fjor; til og med Josefs kjære campingbil står urørt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer