Fritzls imperium i ruiner

Josef Fritzls verdifulle eiendommer er blitt verdiløse - og incestpappaens siste drøm er gått opp i røyk.

ØKONOMISK KJEMPESMELL: Verdien på Josef Fritzls eiendommer har falt som blylodd. Et millionprosjekt er nå endelig droppet - mens ingen er interessert i å kjøpe eiendommen hvor han i 24 år holdt datteren fanget i kjelleren. Foto: AFP/ HELMUT FOHRINGER
ØKONOMISK KJEMPESMELL: Verdien på Josef Fritzls eiendommer har falt som blylodd. Et millionprosjekt er nå endelig droppet - mens ingen er interessert i å kjøpe eiendommen hvor han i 24 år holdt datteren fanget i kjelleren. Foto: AFP/ HELMUT FOHRINGERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Utbyggingen av ei tomt midt i et boligfelt i Amstetten skulle etter planen ha sørget for rikdom til Josef Fritzl.

Han var i gang med å skaffe de nødvendige byggetillatelsene, da det ble avslørt at han gjennom 24 år hadde holdt datteren Elisabeth som sexslave i kjelleren i Ybbstrasse 41.

Ga opp
En bobestyrer som ble utnevnt etter at Fritzl ble anholdt i 2008, har siden den gang forsøkt å få solgt prosjektet. Men naboene protesterte høylytt mot å skulle få et forretningsbygg med kontorer og pizzeria midt inne i villaidyllen.

Bobestyreren har imidlertid kjempet gjennom samtlige forvaltningsledd - og i perioder så det ut til at han kunne nå fram. Men i går bekreftet advokaten overfor avisa Kurir at planene nå er droppet og at eiendommen nylig ble solgt for normal markedspris til kjøpere som vil sette opp en enebolig.

Leiegården hvor Josef Fritzl hadde sin hemmelige kjeller - der datteren ble regelmessig voldtatt og syv barn født - er også blitt et økonomisk mareritt for bobestyreren. 

De første par årene forsøkte han et par ganger å få Fritzls barn til å gå med på at utenlandske tv-stasjoner - mot millioner - skulle få filme både kjelleren og leiligheten hvor familien offisielt bodde. Alle slike forsøk ble konsekvent kullseilt av bistandsadvokatene, som tviholdt på det ville være et overgrep mot ofrenes rett til privatliv.

Kjelleren fylt
Etter at det flere ganger ble begått innbrudd av ungdom som arrangerte ville fester i det avsperrede spøkelseshuset i Ybbbstrasse 41, ble hele kjelleren i fjor - av kommunen - fylt opp med betong.

På den måten ble det samtidig gjort uinteressant for spekulanter som ville slå mynt på å åpne stedet for publikum. Utallige forsøk på å finne kjøpere har til nå strandet, også fordi Fritzls synderegister gjør adressen belastet.

ÅSTEDET: Ingen vil kjøpe leiegården i Ybbstrasse 41 i Amstetten, der Fritzl holdt datteren fanget i kjelleren. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
ÅSTEDET: Ingen vil kjøpe leiegården i Ybbstrasse 41 i Amstetten, der Fritzl holdt datteren fanget i kjelleren. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

Den gangen konkursen ble åpnet, så det ut til at pantegjelda for Fritzls fire store utleieeiendommer i Amstetten, St. Pölten og Kematen var på totalt 18 millioner kroner. Summen doblet seg imidlertid, fordi det dukket opp ukjente poster. 

Selv om tre av husene ble solgt til vanlig markedsverdi, blir underskuddet betydelig. Først og fremst lokale banker i hjembyen Amstetten må belage seg på å ta en skikkelig millionsmell, når Josef Fritzls bo i nærmeste framtid skal gjøres opp.

Stille om Josef
Josef Fritzl soner dommen på 25 års fengsel for drap, kidnapping og flere tusen voldtekter av sin egen datter i en anstalt med spesialavdeling for eldre tungkriminelle med psykiske lidelser. De siste årene har det vært helt stille omkring ham i østerrikske medier.

Datteren Elisabeth (38) mottok erstatninger som gjorde henne i stand til å kjøpe et hus i nærheten av storebrorens hjem «et sted i Østerrike». Hun og de seks barna hennes har fått nye navn og lever tilsynelatende normalt sammen med moren sin.