FORSØKSPROSJEKT: To medisinske team står fra 1. juli klare til å dybdeundersøke forhold rundt krybbedødsfall.  Illustrasjonsfoto: SCANPIX
FORSØKSPROSJEKT: To medisinske team står fra 1. juli klare til å dybdeundersøke forhold rundt krybbedødsfall. Illustrasjonsfoto: SCANPIXVis mer

Frivillig etterforskning av krybbedød

Tilbud til familier som uventet mister et barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familier som helt uventet mister et barn vil fra 1. juli i år få tilbud om at et helseteam og rettsmedisinere undersøker alle forhold rundt dødsfallet.

Ordningen er helt frivillig, men det har lenge vært en diskusjon om det burde være en obligatorisk etterforskning av barn som dør i såkalt krybbedød.

Helse og omsorgsdepartementet sendte i fjor et forslag på høring om at helsepersonell skulle ha plikt til å tilby undersøkelser innen 48 timer etter dødsfallet.

Datatilsynet uttalte at forslaget var i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og betegnet både forslaget og saksbehandlingen som skandaløs.

Justisdepartementet har konkludert at den frivillige ordningen ikke er i strid med eksisterende lov, men at den bør være lovforankret.

- Vi mener det er så mange argumenter for en frivillig ordning at vi allerede 1. juli setter i gang med to medisinske team, sier statssekretær Rigmor Aasrud til Dagens Medisin.

Et utvalg ledet av professor Torleiv Rognum ved Rikshospitalet la allerede i 2004 fram en rapport for Riksadvokaten og Helsedirektoratet som konkluderer med at dødsstedsundersøkelser foretatt av sakkyndige bør utføres ved alle plutselige dødsfall hos spedbarn og småbarn.

Hvert år dreier det seg om 40 slike tilfeller i Norge.

(NTB)