Frivillig i fengsel

BERGEN (Dagbladet): Den 51 år gamle lederen av OK-Fish i Måløy går frivillig i varetektsfengsel etter å ha erkjent momsbedragerier. Økokrim skal nå søke etter hvor over 220 millioner kroner har tatt veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han har forklart at han har operert med dobbelt fakturering helt tilbake til 1995. Årsaken til at han begynte med det, var dårlig økonomi i bedriften. Han måtte spe på med disse pengene for å få bedriften til å gå rundt, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

Større beløp

Bedriftslederen er siktet for momsbedrageri på 220 millioner kroner. Fylkesskattekontoret krever ham for 264 millioner, inkludert renter fra 1997 - til og med år 2000.

Skattemyndighetene har anledning til å legge på en betydelig straffeskatt.

- Siktelsen kan bli utvidet når vi får gjennomgått de beslaglagte regnskapene for 1995 og 1996, sier Nordeng.

Momsbedrageriene skal ha økt fra rundt 20 millioner kroner i 1997 og til 100 millioner i fjor. Det antas at bedrageriene i 1995 og 1996 ikke overgår 40 millioner til sammen, slik at totalbeløpet vil ende på 260 millioner kroner.

Kortene på bordet

Lederen for OK-Fish Kvalheim AS, som og har vært en aktiv Sp-politiker, skal ha lagt kortene på bordet. Førstestatsadvokat Nordeng sier politiet har tilbudt ham advokat, men det avslo han inntil i går.

- Vi har fått hans samtykke til varetekt i to uker med brev- og besøkskontroll så vi kan få ro rundt arbeidet med å spore pengestrømmen, sier Nordeng.

Sorenskriveren i Nordfjord skal ta stilling til fengslingsbegjæringen i dag.

En forklaring fra bekjente av den siktede er at han kan ha tilbakeført en del av de bedratte midlene til driften av selskapet ved å dumpe lakseprisene for å få brysomme konkurrenter ut av markedet.