Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frivillig mekling for staten i dag

Men streiken fortsetter for full styrke.

 PRØVER IGJEN I DAG:   Arne Johannessen (t.h.), forhandlingsleder Unio Stat, og Pål N. Arnesen , leder YS stat, på vei inn til meklingsmøte hos Riksmeklingsmannen i Oslo torsdag. I dag prøevr de igjen - mens streiken fortsetter for fullt.
Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix.
PRØVER IGJEN I DAG: Arne Johannessen (t.h.), forhandlingsleder Unio Stat, og Pål N. Arnesen , leder YS stat, på vei inn til meklingsmøte hos Riksmeklingsmannen i Oslo torsdag. I dag prøevr de igjen - mens streiken fortsetter for fullt. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De streikende i staten innleder frivillig mekling fredag etter flere runder med sonderinger torsdag.

Samtidig fortsetter streiken med full styrke.

Over 50.000 arbeidstakere i stat og kommuner landet rundt er fremdeles i streik, men samtalene med Riksmekleren torsdag førte til at både Unio, LO Stat og YS Stat sent torsdag kveld bestemte seg for å innlede frivillig mekling fra fredag morgen.

Ikke enkelt - Det er ikke dermed sagt at dette blir enkelt. Men alle parter i en konflikt har et ansvar for å forsøke å finne en løsning, så etter sterke oppfordringer fra Riksmekleren vil vi prøve.

- Så krysser jeg fingrene for at fredagen blir mer konstruktiv enn torsdagen var, sier Unio-leder Arne Johannessen til NTB.

Han var frustrert over mangel på framdrift i de mange timene med sonderinger torsdag, men fikk forhandlingsutvalgets fullmakt til å gå inn i frivillig mekling ut fra en totalvurdering.

Ikke penger Også YS Stat-leder Pål N. Arnesen peker på totalbildet.

- Ut fra en helhetsvurdering etter de samtalene vi har hatt hos Riksmekleren, så mener vi at vi kan gå i frivillig mekling og få et bedre resultat enn det som førte til streik for en uke siden, sier han til NTB.

Det ble ikke snakket om tall eller prosenter under torsdagens sonderinger.

- Nei, det har ikke vært bevegelser når det gjelder økonomiske spørsmål. Men vi har snakket om å finne fram til en prosess og en arbeidsmåte for å komme i dialog igjen, sier han.

Ser mulighet Leder i LO Stat, Tone Rønholdtangen, sier at det er riksmekler Kari Gjesteby som mener at det er en mulighet for at partene kan komme sammen og finne en løsning.

- Og når mekleren mener det, har vi et ansvar for å prøve å finne en løsning. Samtidig fortsetter streiken enn så lenge. Den blir først avsluttet dersom vi finner en løsning, sier hun til NTB.

Kun staten Det var riksmekler Kari Gjesteby som kalte inn partene i statsoppgjøret til samtaler torsdag formiddag. Det første møtet varte en knapp time.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet ville torsdag ikke si om regjeringen var villig til å øke sitt opprinnelige tilbud som hadde gitt en ramme på 3,96 prosent. Heller ikke de streikendes representanter ville kommentere detaljer fra samtalene.

Sonderingssamtalene og den frivillige meklingen omfatter kun partene i statsoppgjøret. Det har ikke vært kontakt mellom partene i KS-området eller i Oslo kommune.

Statsoppgjøret er såkalt frontfag i offentlig sektor, der rammene setter standarden for lønnsoppgjøret for de kommunalt ansatte.

Streiken omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO. Streiken er blitt trappet opp etter at meklingen brøt sammen natt til torsdag i forrige uke. Oslo er et eget tariffområde, og her er Unio og YS i streik.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling