Frivillig til helvete

For en uke siden fikk sykepleier Terje Engevik (57) følgende spørsmål fra Røde Kors: Kan du dra til Sudan og jobbe som oversykepleier i 12 måneder? Ja, sa Engevik. Om mindre enn to uker drar han til et falleferdig sykehus i millionbyen Juba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den godslige bergenseren tenkte seg nøye om før han takket ja til jobben som oversykepleier. Bildene av døende barn på tv, sikkerhetsfaren og de harde psykiske påkjenningene som venter ble nøye vurdert. Men ønsket om å hjelpe var større enn frykten.

- Motforestillingene var mange. Sudan er en krutt-tønne hvor folket har lidd mye, men elendigheten har fått folk sammen. Jeg drar ned i håp om å endre folkets elendige situasjon, forteller Engevik til Dagbladet :på nettet.

Farende fant

Engevik har lang erfaring fra kriseområder. Allerede i 1969 dro han for første gang til et problemområde. Den gangen dro han til Nigeria for Ungdommens Røde Kors.

- Jeg dro til Afrika med store øyne som 20-åring. Alt var spennende, forteller Engevik. Siden den gangen har det gått slag i slag: Bergenseren som de siste 25 årene har vært bosatt i Stavanger har hatt lengre perioder i Libanon, Romania, Russland, Kurdistan, Iran, Somalia, Tsjetsjenia, Bosnia...

- Familie og venner har akseptert at vi er et farende folk, smiler 57-åringen og forteller om den ene sønnen sin som er i FN-styrken i Libanon: Akkurat som sin far var det for mange år siden. Forskjellen er kun at mens Engevik var med i den aller første norske FN-kontigenten, er sønnen etter alle solemerker stasjonert i den siste FN-kontigenten Norge har i Libanon.

Tunge stunder

Å være i et kriseområde blir aldri en rutine for Engevik. Mange mennesker har dødd i hans åsyn, og elendigheten er uvirkelig for oss som aldri har opplevd noe lignende.

- Livet i Sudan blir ingen dans på roser. Området er nedslitt, sykehuset dårlig og folk lider stor nød. Men jeg har en vettug jobb og håper at jeg kan være til stor hjelp i og med at jeg skal være der i et helt år, forteller Engevik.

- Men krisen i Sudan sies å være en av de aller verste i historien.

- Mange tunge stunder blir det, men dem holder vi som jobber der for oss selv og ikke foran et åpent kamera. En må også huske på at det vi ser på TV og på avisenes forsider ikke er hverdagen. Mye elendighet er det, men det viktigste er å få gjort noe. Man må bare slippe tak i døden og lidelsene, sier Engevik.

Til daglig jobber 57-åringen for Norsk Luftambulanse i Stavanger.

- Kan du ikke få med at arbeidsgiverene i Norge er utrolig fleksible. På en liten uke har jeg fått ordnet med en ettårs-permisjon for meg, skryter Engevik.

Hvordan det går med Terje Engevik i Sudan, får du vite i Dagbladet :på nettet. Engevik sa i dag at han vil komme med rapporter fra sitt virke flere ganger i løpet av det kommende året.

<B>SPENT:</B> Bergenseren Terje Engevik skal tilbringe det neste året som oversykepleier i det sulterammende Sudan.