Frivillig til helvete

For en uke siden fikk sykepleier Terje Engevik (57) følgende spørsmål fra Røde Kors: Kan du dra til Sudan og jobbe som oversykepleier i 12 måneder? Ja, sa Engevik. Om mindre enn to uker drar han til et falleferdig sykehus i millionbyen Juba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den godslige bergenseren tenkte seg nøye om før han takket ja til jobben som oversykepleier. Bildene av døende barn på tv, sikkerhetsfaren og de harde psykiske påkjenningene som venter ble nøye vurdert. Men ønsket om å hjelpe var større enn frykten.

- Motforestillingene var mange. Sudan er en krutt-tønne hvor folket har lidd mye, men elendigheten har fått folk sammen. Jeg drar ned i håp om å endre folkets elendige situasjon, forteller Engevik til Dagbladet :på nettet.

Farende fant

Engevik har lang erfaring fra kriseområder. Allerede i 1969 dro han for første gang til et problemområde. Den gangen dro han til Nigeria for Ungdommens Røde Kors.

- Jeg dro til Afrika med store øyne som 20-åring. Alt var spennende, forteller Engevik. Siden den gangen har det gått slag i slag: Bergenseren som de siste 25 årene har vært bosatt i Stavanger har hatt lengre perioder i Libanon, Romania, Russland, Kurdistan, Iran, Somalia, Tsjetsjenia, Bosnia...

- Familie og venner har akseptert at vi er et farende folk, smiler 57-åringen og forteller om den ene sønnen sin som er i FN-styrken i Libanon: Akkurat som sin far var det for mange år siden. Forskjellen er kun at mens Engevik var med i den aller første norske FN-kontigenten, er sønnen etter alle solemerker stasjonert i den siste FN-kontigenten Norge har i Libanon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer