Frivillige hjalp skadde ungdommer - ambulansene ble stående

«Et paradoks», mener 22. juli-kommisjonen.

MASSIV REDNINGSAKSJON:  Redningsaksjonen etter terroraksjonene 22. juli får mye ros av 22. juli-kommisjonen, men de påpeker at ambulansene ikke kjørte ned til Utvika Camping med en gang, mens frivillige hjalp skadde ungdommer. Foto: Adrian Øhrn Johansen
MASSIV REDNINGSAKSJON: Redningsaksjonen etter terroraksjonene 22. juli får mye ros av 22. juli-kommisjonen, men de påpeker at ambulansene ikke kjørte ned til Utvika Camping med en gang, mens frivillige hjalp skadde ungdommer. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens frivillige sivile hjalp skadde ungdommer ved Utvika Camping 22. juli, kjørte ikke ambulansene ned til campingplassen fordi området ikke var klarert.

«Et paradoks», mener 22. juli-kommisjonen.

Klokka 18.14 ringte flere personer til AMK-sentralen og ba dem sende ambulanser til Utvika camping, men først klokka 19.03 fikk første ambulanse beskjed fra AMK om å ta seg ned til campingplassen, ifølge 22. juli-komisjonens rapport.

- Stort heltemot - Det framstår som et paradoks for kommisjonen at AMK betraktet området ved Utvika Camping som utrygt for innsatspersonell, mens de frivillige trosset farene og reddet ungdommene. De frivillige viste ved det stor omsorg og stort heltemot, skriver kommisjonen i rapporten som ble offentliggjort i dag.

Kommisjonen mener helseinnsats på usikre skadesteder må diskuteres, på tross av hovedregelen om at helsepersonell ikke skal rykke ut til et åsted før det er klarert.

De presiserer at mener helsepersonell har en handlingsplikt når liv og helse står på spill.

Generelt får imidlertid redningstjenesten mye skryt i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer