Frivillige offiserer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil skaffe seg adgang til å beordre norsk befal til krigstjeneste i utlandet. Et lovforslag er ute på høring. Flere av befalets organisasjoner argumenterer for å beholde dagens ordning, som er basert på frivillighet.

Behovet for beordring er oppstått fordi tungt væpnede oppdrag og krigstjeneste langt utenfor norsk territorium er blitt en hovedoppgave for norske militære styrker. Dette ble nylig sterkt understreket i nyttårsforedraget til forsvarsminister Kristin Krohn Devold i Oslo Militære Samfund. Der sa hun at forsvarssjefen ønsker å kunne beordre befal til internasjonale oppdrag, men at hovedregelen fortsatt skal være frivillig deltakelse. Forsvarsministeren vil ha adgang til beordring for å hindre at enkeltgrupper eller nøkkelpersonell kan «lamme oppdrag vi er forpliktet til å løse».

Befal og soldater kan beordres til innsats i forsvaret av norsk territorium, men det kreves frivillighet når politikere beslutter at Norge skal delta i militære operasjoner utenfor landets grenser. Under president George W. Bush har USA, som er vår nærmeste allierte, innført en nasjonal sikkerhetsdoktrine som åpner for angrep mot hvem som helst for å avverge en mulig, framtidig trussel. Invasjonen i Irak ble gjennomført av andre grunner og med andre motiver enn det presidenten og hans medarbeidere la fram for sin egen befolkning og for verdenssamfunnet.

Frivillige norske soldater og befal tjenestegjør nå både i Afghanistan og i Irak. Styrkene i Irak står under kommando av den britiske okkupasjonsstyrken i landet. Oppdraget er omstridt, og invasjonen var i strid med folkeretten. Enhver offiser og soldat har et personlig ansvar for sine handlinger, også handlinger som blir utført på ordre. Deltakelse i internasjonale oppdrag vil alltid ha et element av innsats i andre lands kriger. Det bør derfor fortsatt være slik at de som skal delta i slike oppdrag, gjør det frivillig. Det bidrar til at politikerne må tenke gjennom om de vil være i stand til å skaffe tilstrekkelig oppslutning i Forsvaret og befolkningen om norsk krigstjeneste i utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer