Frivillige organisasjoner mener Ap undergraver internasjonal solidaritet

Amnesty kaller kulturminister Hadia Tajiks lotteri-avslag et «slag i ansiktet».

SKUFFET: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, mener kulturminister Hadia Tajiks avslag på søknaden om et norsk Postkodelotteri fratar frivillig sektor store inntekter til miljøvern, menneskerettigheter, medisinsk humanitær hjelp og barns rettigheter. Her under en protest mot tvangsutsendelse av asylbarn i Oslo i fjor. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SKUFFET: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, mener kulturminister Hadia Tajiks avslag på søknaden om et norsk Postkodelotteri fratar frivillig sektor store inntekter til miljøvern, menneskerettigheter, medisinsk humanitær hjelp og barns rettigheter. Her under en protest mot tvangsutsendelse av asylbarn i Oslo i fjor. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni frivillige organisasjoner er dypt skuffet over at kulturminister Hadia Tajik sier nei til å starte Postkodelotteriet i Norge.

- Avslaget er et slag i ansiktet til frivillig sektor, som nå går glipp av store inntekter til viktige formål som miljøvern, menneskerettigheter, medisinsk humanitær hjelp, barns rettigheter og utvikling i sør, sier John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Slik Dagbladet skrev torsdag, sa Kulturdepartementet i forrige uke nei til søknaden om et norsk Postkodelotteri, som har vært til behandling siden 2011 da faginstansen Lotteritilsynet anbefalte å si ja.

Trekningen i Postkodelotteriene baseres på post- og gatenumre og at vinnerne deler gevinsten med andre i samme strøk. Postkodelotteriene er etablert i Nederland, Sverige og Storbritannia, og oppgir å ha skaffet 5,4 milliarder euro til humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner siden starten i 1989.

- Usolidarisk
Egenæs og lederne i organisasjonene World Wildlife Fund, Framtiden i våre hender, UNICEF-Norge, SOS- Barnebyer, Leger uten grenser, Greenpeace Norge, CARE Norge og Regnskogfondet sendte i dag ut en pressemelding hvor de kritiserer kulturministeren i skarpe ordelag.

De skriver at de er «spesielt skuffet over Arbeiderpartiet i denne saken, og mener partiet med dette undergraver arbeidet for internasjonal solidaritet og styrking av frivillig sektor»

- Dette er usolidarisk av Arbeiderpartiet, og betyr at mange viktige frivillige organisasjoner går glipp av hundrevis av millioner som ville kommet hele sektoren til gode — uten å gå på bekostning av inntektene fra tippemidlene, sier Nina Jensen i WWF-Norge.

- Urimelig
- For oss er det avgjørende i spillpolitikken ansvarlighet. Det viktigste for oss er å sørge for at ikke flere får problemer med spilleavhengighet. Inntekter til gode formål er en bonus, sier statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet til Dagbladet.

Hun mener at et ja til Postkodelotteriet ville ha betydd at hele spillpolitikken måtte legges om, fordi myndighetene da også måtte ha sagt ja til andre lotterier, og at det vil kunne føre til mer aggressiv konkurranse, mindre kontroll og flere med spillproblemer.

USOLIDARISK: Ni store, frivillige organisasjoner mener at kulturminister Hadja Tajik (Ap) og Arbeiderpartiet opptrer usolidarisk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
USOLIDARISK: Ni store, frivillige organisasjoner mener at kulturminister Hadja Tajik (Ap) og Arbeiderpartiet opptrer usolidarisk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

At Arbeiderpartiet skulle opptre usolidarisk mener Gerhardsen faller på sin egen urimelighet. Hun sier at denne regjeringen har bevilget mer til frivillige organisasjoner enn noen gang tidligere, og viser til en milliard bevilget i momskompensasjon i til frivillige organisasjoner, 3,5 milliarder bistandskroner gjennom organisasjonene, og at den foreslåtte endringen av tippenøkkelen betyr at flere frivillige organisasjoner vil kunne få spillemidler.

Opposisjons-støtte De ni organisasjonene, som opplyser å ha mer enn 500 000 medlemmer og støttespillere, skriver at de er «glade for at opposisjonen har sagt at de vil tillate oppstart av Postkodelotteriet i tråd med Lotteritilsynets anbefaling, dersom de vinner valget til høsten. Både H, Frp og V har vært tindrende klare i sin støtte til søknaden. Dette betyr med andre ord at Arbeiderpartiet er den største hindringen for å sikre mer midler til humanitære formål i Norge» skriver organisasjonene i sin pressemelding.

Organisasjonene er kritiske til at departementet foreslår å utelukke organisasjoner som ikke har nasjonal virksomhet fra tippemidlene, og skriver dessuten at den foreslåtte omfordelingen av tippemidlene til flere organisasjoner betyr langt mindre penger til hver av dem.

MANDELA: Fredsprisvinner Nelson Mandela og USAs president Bill Clinton er blant de internasjonale celebritetene som snakker varmt om de internasjonale Postkodelotteriene. Foto: Kaja Baardsen
MANDELA: Fredsprisvinner Nelson Mandela og USAs president Bill Clinton er blant de internasjonale celebritetene som snakker varmt om de internasjonale Postkodelotteriene. Foto: Kaja Baardsen Vis mer