Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frivillighetsaksjonen kan bidra til å løse saken

Venner av familien til savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har organisert søk i snart tre uker.

FORTSETTER SØKET: Talsmann for familien, Gjermund Eide, forteller at de frivillige vil fortsette å lete helt til de finner noe. Her sammen med to frivillige på Østensjø skole før søket søndag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORTSETTER SØKET: Talsmann for familien, Gjermund Eide, forteller at de frivillige vil fortsette å lete helt til de finner noe. Her sammen med to frivillige på Østensjø skole før søket søndag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 5. august samlet en gruppe frivillige seg utenfor huset til Sigrids foreldre for å lete etter den savnede 16-åringen. Nå har de lett i nesten tre uker.

- Jeg fikk en telefon fra foreldrene søndag morgen for tre uker siden. De var naturligvis engstelige og usikre, og lurte på hva de skulle gjøre. Det er naturlig å bruke det nettverket de har når slike ting skjer, forteller Ove Sem, familievenn og politimann.

Noen dager senere reiste han ned til Oslo fra Trøndelag for å delta i letearbeidet. Han understreker at han først og fremst deltar som en familievenn, men at over 30 år i politiet har gitt ham mange erfaringer han kan dra nytte av i letearbeidet.

- Jeg har også jobbet som politi i Oslo, og kjenner litt til hvordan politiet tenker når slike ting skjer. Det handler blant annet om å tenke litt mulige scenarioer, sier Sem.

- Kan løse saken Sem bor i Trøndelag, og hadde ikke mulighet til å delta i gårsdagens søk, hvor rundt 150 mennesker møtte opp for å gjøre detaljsøk ved Godlia T-banestasjon og barnehagen hvor noen av Sigrids eiendeler ble funnet.

MOTIVERER: Koordinator før søkene, Bengt Eriksen, snakker til de oppmøtte før søndagens søk på Østensjø skole. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MOTIVERER: Koordinator før søkene, Bengt Eriksen, snakker til de oppmøtte før søndagens søk på Østensjø skole. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Sem mener de frivillige representerer en viktig kraft i denne saken.

- Jeg er sikker på at slike store frivillige aksjoner kan utgjøre en forskjell, og bidra med mange tips inn til politiet. Det bidrar også til at flere holder hører og øyne åpne langt utover Østensjø-området. Frivillighetsaksjonen kan vise seg viktig for å finne Sigrid, og den kan vise seg viktig for en løsning av saken.

Talsmann for familien, Gjermund Eide, forteller at familien ønsker at folk de kjenner godt skal organisere letearbeidet.

- Men uten de frivillige som dukker opp hver gang, hadde vi vært verdiløse, sier Eide.

DETALJSØK: Rundt 150 frivillige var søndag med på å saumfare hager i nabolaget i nærheten av Godlia T-bane stasjon og barnehagen hvor Sigrids eiendeler ble funnet. Dette var et detaljsøk i håp om å finne spor. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DETALJSØK: Rundt 150 frivillige var søndag med på å saumfare hager i nabolaget i nærheten av Godlia T-bane stasjon og barnehagen hvor Sigrids eiendeler ble funnet. Dette var et detaljsøk i håp om å finne spor. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Selv om det nå kun arrangeres søk onsdager og søndager, har han kontakt med familien og de andre koordinatorene hver dag.

Politimann og offiser Eide jobber til daglig i forsvaret, og forteller at flere av koordinatorene har erfaringer eller yrker som kan komme til nytte i letingen.

- Det er nok litt av grunnen til at noen av oss ble spurt om å delta. Forsvaret er jo gode på organisering, og selv om jeg ikke har så mye erfaring fra søk, kan nok det hjepe i denne sammenhengen, sier han.

Rundt 15-20 personer jobber daglig med å organisere søkene, og møtes ofte i klasserommet de har fått låne på Østensjø skole. Noen oppdaterer nettsiden, noen har ansvar for kart og andre tar imot tips.

- I tillegg er det en kjerne på 60-70 personer som dukker opp hver gang vi har søk. Mange av de begynner å kunne dette ganske godt nå, og kan lede mindre grupper innad i søkegruppene når vi er ute, forteller Eide.

- Leter til vi finner Eide trekker også frem søkekoordinator og fotballkommentator Bengt Eriksens motiverende appeller før søkene på Østensjø skole som en viktig grunn til at så mange ønsker å delta.

SAUMFARER NABOLAGET: Frivillige sjekker en hage i nærheten av Godlia T-banestasjon, hvor det er registrert at Sigrid sendte en sms kort tid før hun forsvant. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SAUMFARER NABOLAGET: Frivillige sjekker en hage i nærheten av Godlia T-banestasjon, hvor det er registrert at Sigrid sendte en sms kort tid før hun forsvant. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi aksepterer at selv om vi ikke scorer med en gang, må vi fortsette å prøve, sier Eriksen.

Han er overbevist om at mange andre vennegjenger ville gjort akkurat det samme i en slik situasjon.

- Vi har sagt at vi skal lete til vi finner, og vi har ennå ikke funnet noe. Motivasjonen er fortsatt den samme: vi skal finne Sigrid, sier Eriksen.

På de frivilliges nettside, finnsigrid.no, legges det forløpende ut informasjon om de frivillige søkene.

ORGANISERER SØKENE: Bengt Eriksen, Arild Nerem, Frank Rognstad, Kjell Magnussen, Ove Sem, Stein Erik Wiik, Hallvard Müller, Trond Nyhus på Østensjø skole forrige uke.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ORGANISERER SØKENE: Bengt Eriksen, Arild Nerem, Frank Rognstad, Kjell Magnussen, Ove Sem, Stein Erik Wiik, Hallvard Müller, Trond Nyhus på Østensjø skole forrige uke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media