Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssak om brannvesenet i Elverum startet i dag

Frode (48) må møte sjefen i retten etter å ha varslet: «Ledelsen får den perfekte historien om at alt er i orden»

Motpartens advokat beskrives som «aggressiv» etter å ha ringt Frodes vitner for å høre hva de skal si i retten.

I ARBEIDSRETTEN: Brannmann Frode Negård har stevnet brannvesenet i Midt-Hedmark for retten. Han hevder han ble usaklig oppsagt etter en varslingssak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I ARBEIDSRETTEN: Brannmann Frode Negård har stevnet brannvesenet i Midt-Hedmark for retten. Han hevder han ble usaklig oppsagt etter en varslingssak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtte 48 år gamle Frode Negård sjefen sin i retten på Elverum. Negård er brannmann og har stevnet Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) for retten fordi han hevder han ble skviset ut som følge av at han varslet om «sjefens dårlige lederstil». Saken pågår i åtte dager framover.

Fram til i fjor var Negård brannmester, en av etatens mest erfarne ifølge flere av kollegene Dagbladet har vært i kontakt med. Nå har han vært sykmeldt siden april.

«Grobunn for mistrivsel»

Negård mener han ble nedgradert til brannkonstabel da han varslet styret om sjef Nils-Erik Haagenrud, som har ledet brannvesenet i Midt-Hedmark i et tiår.

«Vitnene kontakter meg, er fortvilte, og gir uttrykk for ubehag i etterkant av telefonsamtaler.» Kjetil Edvardsen, Frode Negårds advokat.

Fordi Negård krever 500 000 kroner i oppreisningserstatning, har brannsjefens advokat etterspurt detaljer om Negårds eierskap til hus og hytter, og detaljer om han har andre verv enn dem i MHBR.

Advokat Kjetil Edvardsen representerer Frode Negård. Han reagerer i et skriv til retten på at brannsjefens advokat, Suleman Kanwal, skal ha ringt Frode Negårds vitner i forkant av rettssaken.

- Ringt motpartens vitner

«Forholdene jeg peker på i dette prosesskrivet viser den aggressive måten den rettslige prosessen drives fram på. Dette må suppleres med at flere av denne sides vitner opplever ubehag ved å bli kontaktet av MHBR sin advokat, advokat Suleman - i disse dager», skriver han.

I skrivet heter det videre:

«Vitnene kontakter meg, er fortvilte, og gir uttrykk for ubehag i etterkant av telefonsamtaler. Det advokatetiske lar jeg ligge, men det er nødvendig at retten blir kjent med at MHBR sin advokat (...) driver en aktiv, pågående prosess opp mot Negårds vitner - en prosess som flere av disse reagerer sterkt på.»

Advokat Kanwal Suleman ønsker ikke å kommentere påstandene overfor Dagbladet.

- Vi kommenterer ikke personalsaker i media, sier hun.

«Væremåte og ordbruk»

Lederstilen i brannvesenet i Elverum skal ifølge Negård ha vært kritikkverdig i en årrekke, men saken tilspisset seg i 2016 da han varslet styret om det han kalte en ledelsesform de ansatte ikke verdig.

«Behandlingen av enkelte personer i selskapet, er ikke i tråd med det vi skal stå for: brukerorientert, redelighet, respekt, engasjement!!», skrev Negård.

«Brannsjefens væremåte og ordbruk mot ansatte (som å ansette polakker, er penger spart), gi flere sparken etc. ... Dette gir grobunn for mistrivsel i arbeidsforholdet. Slik ønsker vi ikke å ha det.»

«Dette er et problem som stadig blir diskutert av de ansatte og vi i vår posisjon kan ikke stå på sidelinjen uten å gripe inn. Vi tror at styret ikke alltid blir informert om hvordan ting egentlig er, men får den perfekte historien om at alt er i orden rundt om i kommunene som er i MHBR», het det i varselet som ble sendt til styret.

Dagbladet snakket i fjor med et titalls daværende og tidligere ansatte i brannvesenet på Elverum. Flere av dem uttrykte at det var et stort gjennomtrekk hva gjelder ansatte på brannstasjonen.

- Det er en følelse blant folk om at alle som har sagt (Haagenrud, red.anm.) imot enten har fått sparken eller har slutta, sa én tidligere ansatt.

«Sendt ut i kulda»

- Følger du ikke Haagenrud helt, så utelater han deg. Da blir du sendt ut i kulda, hevdet en annen tidligere ansatt brannmann da Dagbladet ringte.

Haagenrud har ikke besvart Dagbladets siste henvendelser, men har tidligere sagt at han anser saken som en personalsak og derfor ikke vil kommentere den.

Styreleder Sven-Inge Sunde i MHBR har hele tida hatt full tillit til Haagenrud. Han deler ikke bekymringen.

- Haagenrud er meget dyktig, og vi har full tillit til ham. (...) I varslingen kom en hel rekke beskyldninger mot brannsjefen. Misnøyen er sjekket, men vi er ikke av samme oppfatning som den ansatte. Vi går ikke videre med varselet, sa styrelederen den gang.

I forkant av rettssaken sier Sunde at han ser fram til å få saken presentert i sin fulle bredde.

MHBRs advokat, Suleman i KS bedrift, ønsker ikke å kommentere saken eller forventningene til rettssaken.

«Forsøkt å legge til rette»

I sitt prosesskriv til retten påpeker hun at «arbeidsgiver hele tiden har forsøkt å legge til rette for et godt samarbeid», og at dette vil være noe av det arbeidsgiveren vil legge vekt på i retten.

Advokat Kjetil Edvardsen i Forbundsadvokatene ønsker ikke å kommentere saken.

Rettssaken pågår i Sør-Østerdal tingrett over åtte dager. 20 av Negårds kolleger er innkalt som vitner i saken. Midt-Hedmark brann og redningsvesen har kalt inn elleve vitner.

Dagbladet følger rettssaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!