Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dom etter rettssak i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen

Frode (48) vant i retten, får fortsette som brannmester: - Sjeleglad for at jeg har hatt rett

Retten er enig i at han ble oppsagt som følge av varsling.

VANT: Brannmester Frode Negård får beholde jobben i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VANT: Brannmester Frode Negård får beholde jobben i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frode Negård får beholde jobben som brannmester i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen, etter å ha stevnet arbeidsgiveren for retten. En enstemmig rett har kommet fram til at 48-åringen ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse som følge av varsling.

Det kommer fram i dommen fra Sør-Østerdal tingrett i Elverum, etter en åtte dager lang rettssak i begynnelsen av januar.

- Sjeleglad

Negård argumenterte for hvorfor han ble usaklig oppsagt etter å ha varslet om dårlig lederstil og brister i helse- og sikkerhetstiltak på arbeidsplassen, ledet av brannsjef Nils-Erik Haagenrud.

- Det er en full seier. Han har vunnet fram med kravet om å få tilbake jobben sin. Han er blitt trodd, sier advokat Kjetil Edvardsen til Dagbladet onsdag i 14-tida.

En lettet og glad Negård har nettopp lest gjennom dommen, når Dagbladet snakker med ham.

- Dette er så bra. Jeg er sjeleglad for at jeg har hatt rett, sier Negård.

- Jeg er så glad jeg skal tilbake i jobben jeg hadde, det er det jeg liker best å gjøre. Jeg fikk et sug i magen da jeg fikk dommen nå.

Les alle Dagblad-sakene om konflikten i brannvesenet i Midt-Hedmark her.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med brannsjef Nils Erik Haagenrud. Styreleder Sven-Inge Sunde i MHBR sier onsdag kveld at han ikke har fått lest dommen.

- Bare en muntlig gjengivelse av hovedtrekkene. Ønsker ikke å kommentere den før jeg har fått satt meg inn i den og diskutert den med styret, skriver han i en SMS til Dagbladet.

- Ingen kommentar, sier advokat Kanwal Suleman i KS Bedrift til Dagbladet.

Det er foreløpig ikke Dagbladet kjent om de vil anke dommen.

Degradert

Haagenrud og styreleder Sunde sa i retten at det var Frode Negård som hadde vært en problematisk arbeidstaker, og at det var derfor han i fjor ble degradert fra brannmester til brannkonstabel.

Degraderingen skjedde etter at Negård ved flere anledninger hadde varslet om det han mente var dårlig lederstil av brannsjef Haagenrud, i tillegg til angivelige manglende HMS-tiltak. Negård hadde også, på vegne av en kollega, viderebrakt bekymringer om sjefens lederstil, blant annet fordi han skal truet den ansatte med sparken.

I dommen konkluderes det med at Negårds varsler var i henhold til arbeidsmiljøloven.

I dommen heter det at Midt-Hedmark innen to uker fra i dag må betale Frode Negård en erstatning på 138 972 kroner, pluss forsinkelsesrenter. Han tilkjennes i tillegg 60 000 kroner oppreisning. MHBR må i tillegg betale 810 000 kroner i saksomkostninger.

Særlig skjerpende, skriver tingrettsdommeren, er det at Negård «som har hatt tillitsverv som hovedtillitsvalgt - blir utsatt for gjengjeldelser. Videre legges det vekt på de konsekvenser saken har hatt for Arbeidstakeren, herunder hva som er forklart av hans fastlege».

«Hadde for vane å kritisere»

Haagenrud sa i retten at han mener Frode Negård hadde for vane å kritisere ledelsen.

I retten tok Negård også opp hendelser der brannsjefen skal ha kalt sine ansatte «jævla idioter» under aksjon.

I februar byttet Haagenrud jobb og ble brannsjef i Rogaland brann- og redningsvesen.

I Dagbladet har et titalls kolleger tidligere beskrevet Negård som en av etatens dyktigste, og uttrykt at det er «et stort gjennomtrekk» i bedriften på grunn av ledelsen og Haagenruds angivelige stil som leder.

I retten forklarte den nye hovedtillitsvalgte at alle Negårds kolleger - utenom én som ikke ville svare - har tillit til brannmesteren og ønsket ham tilbake på jobb.

Frode Negård ba om 500 000 kroner i oppreisningserstatning samt jobben som brannmester tilbake. MHBR ba om full frifinnelse, at Negård forble oppsagt og at brannmesteren betaler alle sakens omkostninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!