Frode (48) ventet halvannet år på UDIs tillatelse til å starte livet med kona - så døde han brått

Når foreningen «Grenseløs kjærlighet» holder minnestund utenfor Stortinget i dag følger enka med på Skype fra Kenya. Hun fikk nemlig ikke komme i begravelsen.

LANG VENTETID: Caroline Wanjiru Wanja og hennes norske ektemann Frode Leonardsen fotografert i Kenya. Egentlig håpet de å kunne starte på sitt nye liv sammen i Norge etter jul.  Foto: Privat.
LANG VENTETID: Caroline Wanjiru Wanja og hennes norske ektemann Frode Leonardsen fotografert i Kenya. Egentlig håpet de å kunne starte på sitt nye liv sammen i Norge etter jul. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtes representanter fra «Grenseløs Kjærlighet» foran Stortinget for å minnes 48 år gamle Frode Leonardsen - og for å protestere mot saksbehandlingstiden for familiegjenforeningssaker, som har skutt i været siden regjeringsskiftet. Når det skjer, følger enka Caroline med på skype fra Nairobi.

Hun fikk ikke turistvisum etter mannens død i november, og gikk derfor glipp av begravelsen.  Nå vil hun sende et signal til politikerne.

- De bør prøve å sette seg i andres sko når folk er i en så alvorlig situasjon, sier Caroline Wanjiru Wanja til Dagbladet.

I januar i år forventet paret den nødvendige godkjenningen fra UDI, etter hele 18 måneders venting. De planla ifølge Caroline å stifte familie og starte sine liv sammen i Norge, nesten to år etter at de ble gift.  Så - 2.november - fikk hun sjokkbeskjeden fra norsk politi: Frode var funnet død i sitt hjem etter å ha blitt rammet av blodpropp.

- Det var den tristeste beskjeden jeg har fått noen gang. Jeg er hundre prosent sikker på at jeg hadde klart å redde ham hvis jeg hadde vært der, sier hun.
 
Vil legge blomster på grava Caroline - som møtte ektemannen i 2013 - synes det er vondt å tenke på at hun gikk glipp av begravelsen - og mener det er urimelig at norske myndigheter nektet henne visum. Begrunnelsen var ifølge Caroline frykten for at hun ikke ville vende tilbake til Kenya etter dødsfallet. I tillegg hadde hun - naturlig nok - ingen som kunne stille garanti for at hun vendte tilbake, da ektemannen hennes var død.

- Jeg lurte da på hvor jeg egentlig skulle oppholdt meg i Norge nå som mannen min har gått bort. En dag håper jeg å kunne dra til Norge og legge blomster på graven hans, sier Caroline, som selv aldri har vært i Norge.

  - Ikke unik Leder Trond Botnen i «Grenseløs Kjærlighet» sier saken ikke er unik. Siden saksbehandlingstiden for familieinnvandringssaker skjøt i været i 2013, vet han om flere som har dødd i UDI-køen.

- Frode og hans kone ble et offer for politikken som føres. Når vi skal ha minnemarkering for ham en måned etter at han døde vil vi gjøre det for å sende et signal til politikerne om at ventetiden ikke er ok, sier Botnen.

Han sier det er ganske vanlig å bli nektet turistvisum, slik Caroline ble.

- Det er dessverre ganske strenge regler for det, men jeg synes de kunne gjort unntak av humanitære grunner, sier han.

Nå avdøde Frode Leonardsen var selv et aktivt medlem i kampen for kortere saksbehandlingstid, ifølge Botnen. Foran Stortinget i dag samles kjenninger av Leonardsen fra foreningen for å fronte kravet om seks måneders gjennomsnittlig ventetid, som var normalen før regjeringsskiftet.  

UDI har tidligere opplyst til Dagbladet at økningen i saksbehandlingstid, blant annet skyldtes at den nye regjeringen har prioritert utvisningssaker høyere enn før. Både i revidert statsbudsjett for i år, og i budsjettet for neste år er det satt av ekstra penger for å bøte på problemet.

Redusert I løpet av høsten har køen derfor gått ned med 1000 saker, men fortsatt ligger omtrent 12.500 søknader ubehandlet hos UDI. Det er vanskelig å si hvor lang tid som vil gå før snitttiden er seks måneder igjen, ifølge UDI.

- Vi er i en positiv utvikling, samtidig som det vil være vanskelig for oss å tidfeste når saksbehandlingstidene våre vil være på et akseptabelt nivå, sier områdeleder Cecilie Sande Amundsen i UDI til Dagbladet.

UDI vil ikke svare på spørsmålet om Carolines visumsøknad, og viser til at vedtaket er fattet av ambassaden i Nairobi.
Dagbladet forsøkte flere ganger å kontakte den norske ambassaden i Nairobi på telefon i åpningstiden torsdag, men fikk beskjed om at ambassaden var stengt.