Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg gjenforent med familien

Landet på Gardermoen lørdag kveld.

ADVOKAT: Brynjulf Risnes fulgte Berg fra Lituaen til Norge. Han sier klienten er overlykkelig. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

VILNIUS / GARDERMOEN / OSLO (Dagbladet): Frode Berg har landet i Norge. Det bekrefter Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

- Han er lykkelig for å treffe familien, men trenger ro, sier Risnes til Dagbladet.

Flyet landet i 20.15-tida. På spørsmål fra Dagbladet i 21.35-tida om Berg har truffet familien, svarer Risnes.

- Han har truffet dem.

Klokka nærmet seg 19, da et privatfly tok av fra Vilnius lørdag kveld. I mørket gikk en 64 år gammel nordmann om bord. For første gang på nesten to år kunne han forlate øst-europeisk jord.

NY VIDEO: Spiondømte Frode Berg snakker ut i en video på Facebook. Video: Privat Vis mer

Omkring klokka 20.15 landet Sundt Air-flyet på Gardermoen lufthavn. Med det kunne Frode Berg (64) endelig slå fast at han er tilbake i Norge for første gang på nesten to år. Han tilbrakte 710 dager i det beryktede FSB-fengselet Lefortova i Moskva.

Det var VG som først fikk bekreftet at Berg var på norsk jord.

- Jeg ser fram til å få møte familien i de nærmeste dagene, sa Berg og takket samtidig for støtten han har fått fra alle, spesielt familien. Han rettet også en spesiell takk til Litauens president, som har gjort en utveksling mulig.

Lørdag formiddag kom advokaten til Berg, Brynjulf Risnes, med en ny oppdatering på Facebook. Sammen med et bilde av Berg, skreiv han følgende:

Frode Berg begynner så smått å venne seg til friheten. Her er vi flankert av Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik, og UDs representant Snøfrid Emterud.

Bytteavtalen

Det var fredag at Berg ble utlevert fra Russland til Litauen, som en del av en bytteavtale med russiske og litauiske spioner. Dagen før ble han benådet.

FRI: Advokat Brynjulf Risnes la ut dette bildet lørdag kveld. Foto: Privat
FRI: Advokat Brynjulf Risnes la ut dette bildet lørdag kveld. Foto: Privat Vis mer

Russiske og litauiske myndigheter hadde sammen med norske myndigheter holdt kortene tett til brystet om hvordan og når utvekslingen av spiondømte Berg ville skje.

Statsminister Erna Solberg sa imidlertid på en pressekonferanse fredag kveld at han ville bli transportert hjem så raskt som praktisk mulig. Samme kveld uttrykte Berg glede over å snart bli gjenforent med sin familie.

- Jeg ser fram til å få møte familien i de nærmeste dagene, sa Berg i en video lagt ut på Facebook.

Han takket samtidig for støtten han har fått fra alle, spesielt familien. Han rettet også en spesiell takk til Litauens president, som har gjort en utveksling mulig.

SNAKKET SAMMEN: Anita Berg, kona til Frode Berg, kunne fortelle at hun akkurat har snakket med Frode Berg. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Nine Hansen / Dagbladet Vis mer

14 års fengsel

Det var 5. desember i 2017 at Berg ble pågrepet på hotellet hvor han bodde i Moskva.

I april i fjor kunne Dagbladet fortelle at Berg hadde innrømmet at han hadde vært på oppdrag i Russland for den norske Etterretningstjenesten.

- Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sa hans norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

LØSLATT: Klokken 11 fredag 16. november krysset Frode Berg grensen til Litauen. Video: Emilie Rydning Vis mer

Ett år seinere, i april i år, ble nordmannen dømt til 14 års fengsel i «streng fangekoloni». Samtidig kom de første hintene om at han trolig ikke ville måtte sone alle de 14 årene.

- Jeg vil annonsere på vegne av Berg at dommen ikke vil bli anket, sa forsvarer Ilja Novikov til Dagbladet.

- Jeg har liten tro på at russiske myndigheter har interesse av at han vil sitte mange år i russisk fengsel, sa Brynjulf Risnes, Bergs norske advokat.

5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Vis mer

Loven som forenklet alt

Risnes' spådommer skulle vise seg å stemme. I oktober ble det klart at Litauen og Russland skulle gjennomføre spionutveksling, som kunne inkludere Frode Berg.

To russiske spiondømte menn, to litauiske spiondømte, og det som etter hvert er blitt kjent at var Frode Berg skulle utveksles. Litauen vedtok i forrige uke ny spionlov, noe som gjorde utvekslingen av Frode Berg enda enklere å gjennomføre.

Fredag krysset han grensa over til Litauen fra den russiske enklaven Kaliningrad som fri mann.

I dag er han tilbake i Norge.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media