Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsiktet i Russland

Frode Berg gråt i retten: - Jeg er tatt for noe jeg ikke har gjort

En gråtende Frode Berg var i fengslingsmøte i Moskva i dag.

PÅ GRENSA: Frode Berg var i mange år grenseinspektør på grensa til Russland. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis
PÅ GRENSA: Frode Berg var i mange år grenseinspektør på grensa til Russland. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): NRK melder at fengslingsvilkårene vil bli opprettholdt etter dagens fengslingsmøte.

– Jeg er tatt for noe jeg ikke har gjort, sa en gråtkvalt Frode Berg i retten i dag, ifølge NRK.

Penger og konvolutter

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg har sittet fengslet i den russiske sikkerhetstjenestens fengsel, Lefortovo-fengselet, siden 5. desember i fjor. Da han ble fengslet hadde han på seg 3000 euro i cash, og to konvolutter som han hadde fått av venner i Norge, som han skulle levere til noen i Russland.

Forslaget om kausjon og løslatelse ble avvist av byretten i Moskva idag.

Berg mener han er utsatt for en sammensvergelse, men har innrømmet gjennom sin advokat Ilja Novokov at han har vært naiv. Berg er mistenkt for å ha spionert mot den russiske marinen.

Berg føler seg isolert i fengselet. Han sitter på celle med en annen, men Berg snakker ikke russisk, og det er begrenset hvem han kan snakke med.

Fornyet fengsling

Det eneste nye som kom fram på dagens fengslingsmøte var at FSB må be om forlenget fengsling av Berg før 5. februar, hvis de vil gå videre med saken.

Det tyder alt på at de vil. Berg ble avhørt tre ganger rett etter at han ble arrestert, uten av advokat var til stede. Etter det har ikke FSB hatt behov for å avhøre ham, skriver NRK.

Berg fikk seinere den russiske stjerneadvokaten Novikov til å representere seg. Dagbladet intervjuet Novikov tidligere i januar. Dette var hovedpunktene i Dagbladets intervju med bergs advokat:

Hovedpunktene

Berg kjente den ene nordmannen som ga ham pengene og de to konvoluttene med det den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener er kompromitterende materiale meget godt.

Frode Bergs sak likner veldig på en sak mot ukraineren Jurij Solosjenko fra 2014. Han ble dømt til seks års fengsel, men ble benådet etter to år. Novikov ser på historien som en parallell-historie, og mener Bergs beste sjanse er at det er slik.

Advokat Novikov oppfordrer norske myndigheter til å være aktive, og vise at de bryr seg om Berg. Bare sånn kan han unngå å bli sittende i mange år i russisk fengsel.

Berg forstår ikke alvoret i sin situasjon veldig godt. Novikov frykter han kan få et sammenbrudd når alvoret går opp for ham.

Dette var status for Frode Berg 12. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!