Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg har søkt om benådning

Det bekrefter hans russiske advokat overfor Dagbladet.

MOSKVA: Frode Berg avbildet i retten i Moskva i 2019. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MOSKVA: Frode Berg avbildet i retten i Moskva i 2019. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Spiondømte Frode Berg har søkt om benådning, melder det russiske nyhetsbyrået Tass torsdag ettermiddag. Ilja Novikov, Bergs russiske stjerneadvokat, bekrefter overfor Dagbladet at en benådningssøknad er sendt.

- Jeg kan bare bekrefte at Berg har sendt en slik søknad. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Novikov til Dagbladet.

- En formalitet

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes forteller at han ikke vet når benådningssøknaden ble sendt, men beskriver det som en formalitet overfor Dagbladet.

- Når den er sendt, og hvor i det russiske systemet ligger, betyr egentlig ikke så mye. Dette er en liten formalitet, for det tar bare noen minutter å be om benådning. Det som har noe å si er hvorvidt landene er enige, for det er først da en søknad om benådning eventuelt blir godkjent.

Samtidig beskriver han benådningssøknaden som en del av kabalen som gå opp før en fangeutveksling.

- Alle som er dømt etter et lands lover for spionasje, må søke om benådning før en utveksling kan finne sted, sier Risnes.

Spionbytte

Onsdag ble det kjent at en utveksling med en spiondømt russer i Litauen kan være på trappene. Da ville verken Novikov eller Risnes bekrefte opplysningene.

- Hvis det som rapporteres er riktig, er det veldig gledelig, sa Risnes til Dagbladet.

- Jeg kan ikke kommentere, beklager, sa Novikov.

Heller ikke Utenriksdepartementet ønsket å kommentere de konkrete opplysningene i litauiske medier.

- Norske myndigheter ønsker å få Frode Berg hjem og jobber langs flere spor på den måten som er best egnet for å ivareta hans interesser, sa pressevakt Ane Haavarsdatter Lunde til Dagbladet.

Spiondømt

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Frode Berg har sittet fengslet i Lefortove-fengselet i Moskva siden han ble pågrepet 5. desember 2017.

Bak lukkede dører i Moskva byrett innrømmet Kirkenes-mannen at han var på oppdrag for den norske E-tjenesten i Russland. Samtidig hevdet Berg at han ikke visste hva oppdraget gikk ut på, og hva slags skade dette angivelig kunne påføre Russland.

Han ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media