Tidligere seksjonssjef i E-tjenesten Ola Kaldager:

- Frode Berg-saken, en komplett skandale

Ola Kaldager, tidligere seksjonssjef i E-tjenesten, beskriver Frode Berg-saken som amatørenes festaften.

FIASKO: Ola Kaldager karakteriserer Frode Berg-saken som en komplett skandale for den norske E-tjenesten. - Operasjonen kan ikke karakteriseres som noe annet enn det rene amatørskap, sier Kaldager. Video og foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDHORNØY i Gildeskål, Nordland (Dagbladet): Ola Kaldager var en av E-tjenestens mest erfarne operatører, og har ledet store norske etterretningsoperasjoner i utlandet.

Kaldager var seksjonssjef i E-tjenesten, og ledet E-14 – seksjonen for spesiell innhenting i 11 år.

«Må ha visst»

Den nå 73 år gamle etterretningsveteranen hadde ansvaret for hemmelige norske etterretningsoperasjoner i det tidligere Jugoslavia, Afghanistan, Midtøsten og i flere afrikanske land.

- Det er helt utenkelig at ikke toppledelsen i E-tjenesten på Lutvann visste hva som foregikk. Operasjonen som Frode Berg var en liten del av, må både generalløytnant Kjell Grandhagen (sjef E-tjenesten fra 2009 til 2016) og E-tjenestens nåværende sjef generalløytnant Morten Haga Lunde (fra 2016) ha gitt klarsignal til og kjent til, sier Ola Kaldager.

«Amatørskap»

Den tidligere seksjonssjefen er svært kritisk til hele etterretningsoperasjonen som i dag er kjent som Frode Berg-skandalen.

- E-tjenesten burde skjønt at de ikke kunne sende en tidligere grenseinspektør til Moskva på hemmelig oppdrag. Det er både talentløst og kan ikke karakteriseres som noe annet enn det rene amatørskap. Da jeg først fikk høre om saken, trodde jeg ikke det kunne være sant, sier Kaldager til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer