Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere seksjonssjef i E-tjenesten Ola Kaldager:

- Frode Berg-saken, en komplett skandale

Ola Kaldager, tidligere seksjonssjef i E-tjenesten, beskriver Frode Berg-saken som amatørenes festaften.

FIASKO: Ola Kaldager karakteriserer Frode Berg-saken som en komplett skandale for den norske E-tjenesten. - Operasjonen kan ikke karakteriseres som noe annet enn det rene amatørskap, sier Kaldager. Video og foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

SANDHORNØY i Gildeskål, Nordland (Dagbladet): Ola Kaldager var en av E-tjenestens mest erfarne operatører, og har ledet store norske etterretningsoperasjoner i utlandet.

Kaldager var seksjonssjef i E-tjenesten, og ledet E-14 – seksjonen for spesiell innhenting i 11 år.

«Må ha visst»

Den nå 73 år gamle etterretningsveteranen hadde ansvaret for hemmelige norske etterretningsoperasjoner i det tidligere Jugoslavia, Afghanistan, Midtøsten og i flere afrikanske land.

- Det er helt utenkelig at ikke toppledelsen i E-tjenesten på Lutvann visste hva som foregikk. Operasjonen som Frode Berg var en liten del av, må både generalløytnant Kjell Grandhagen (sjef E-tjenesten fra 2009 til 2016) og E-tjenestens nåværende sjef generalløytnant Morten Haga Lunde (fra 2016) ha gitt klarsignal til og kjent til, sier Ola Kaldager.

«Amatørskap»

Den tidligere seksjonssjefen er svært kritisk til hele etterretningsoperasjonen som i dag er kjent som Frode Berg-skandalen.

- E-tjenesten burde skjønt at de ikke kunne sende en tidligere grenseinspektør til Moskva på hemmelig oppdrag. Det er både talentløst og kan ikke karakteriseres som noe annet enn det rene amatørskap. Da jeg først fikk høre om saken, trodde jeg ikke det kunne være sant, sier Kaldager til Dagbladet.

- I BESTE FALL NAIV: - Når Frode Berg frivillig tok på seg et oppdrag fra E-tjenesten, må han ha forstått hva han var med på. I beste fall har Berg vært uhyre naiv, sier Ola Kaldager. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
- I BESTE FALL NAIV: - Når Frode Berg frivillig tok på seg et oppdrag fra E-tjenesten, må han ha forstått hva han var med på. I beste fall har Berg vært uhyre naiv, sier Ola Kaldager. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Etterretningsveteranen som har 25 års erfaring fra spionverden mener norsk etterretning har blitt latterliggjort, og at samarbeidende tjenester nå vil stille spørsmål om profesjonaliteten til den norske E-tjenesten.

«Fiasko»

Kaldager kjenner ikke detaljene i Frode Berg-skandalen, men slår fast at E-tjenestens operasjon i Russland for å få vite mer om den russiske Nordflåten ble en komplett fiasko.

- Hva med Frode Berg?

- Berg jobbet i flere tiår som inspektør i Grensekommisariatet i Kirkenes. Selvfølgelig har han vært klar over hva han har vært med på. Når han frivillig tok på seg et oppdrag fra E-tjenesten, må han ha forstått hva han var med på. I beste fall har Frode Berg vært uhyre naiv, mener Ola Kaldager.

SPIONDØMT: Frode Berg ble i Moskva tingrett dømt til 14 års fengsel for å ha spionert mot Russland. Berg satt i russisk fengsel i 710 dager, før han 15 november i fjor ble benådet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SPIONDØMT: Frode Berg ble i Moskva tingrett dømt til 14 års fengsel for å ha spionert mot Russland. Berg satt i russisk fengsel i 710 dager, før han 15 november i fjor ble benådet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Hvordan reagerer du på at Frode Berg har gitt intervjuer?

- Berg får gjøre som han vil. Men han burde holdt kjeften sin. Denne saken er bare flau for norsk etterretning. Det virker ikke spesielt glupt, men han prøver sikkert å gjøre det beste ut av det, sier Ola Kaldager.

Frode Berg har følgende å si om Kaldagers kritikk.

- Ole Kaldager er en klok mann, og med sin sentrale posisjon gjennom mange år i norsk etterretningstjeneste, har han sikkert et godt grunnlag for sine meninger om sin gamle arbeidsgiver, sier Frode Berg, og legger til:

- Kaldager er også, på lik linje med alle andre, i sin fulle rett til å mene hva han vil om meg. Om han tviler på det jeg forteller, så får det være hans sak.

E-tjenesten er kortere i sin kommentar.

- Vi har ingen kommentarer, er det eneste Ann-Kristin Bjergene, kommunikasjonssjef i E-tjenesten ønsker å si til Dagbladet.

«Burde forstått»

- Hva med E-tjenesten som sendte Frode Berg gjentatte ganger til Russland som kurer?

- Hva de har tenkt er ikke godt å si. Men å bruke en person som FSB (russiske sikkerhetspolitiet, tidligere kjent som KGB) vet har jobbet som grenseinspektør, er ikke det smarteste. De må ha forstått at FSB ville følge nøye med. E-tjenesten burde forstått at de aldri skulle sendt en grenseinspektør på et hemmelig oppdrag til Russland. Og det burde Frode Berg også ha forstått.

ANSVAR: Ola Kaldager er ikke i tvil om at generalløytnant Morten Haga Lunde som sjef E-tjenesten har ansvaret for Frode Berg-skandalen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
ANSVAR: Ola Kaldager er ikke i tvil om at generalløytnant Morten Haga Lunde som sjef E-tjenesten har ansvaret for Frode Berg-skandalen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

- Er Frode Berg-saken pinlig for E-tjenesten?

- Det er det ingen tvil om. Tjenesten framstår som de reneste amatører. Samarbeidende utenlandske tjenester vil naturlig nok stille spørsmål om E-tjenestens faglige kvalifikasjoner, sier Ola Kaldager.

«Ansvarsfraskrivelse»

Fortsatt holder norske myndigheter kortene tett, og det er ikke kjent hvilke konsekvenser Frode Berg-saken har fått eller får.

- Det er helt sikkert iverksatt en intern gransking. Jeg tror ikke en gransking vil få noen konsekvenser. I beste fall får vi en ansvarsfraskrivelse, hvor de som har ansvaret for operasjonen i Russland, sier at skal ordne opp.

«Sjefens ansvar»

- Dersom noe liknende hadde skjedd i et annet land, ville både de som var operative ledere for operasjonen og sjefen for E-tjenesten måtte gå, sier Kaldager.

- Hvem har ansvaret for at Frode Berg ble avslørt?

- Morten Haga Lunde er sjef for E-tjenesten, og har ansvaret.

Kaldager legger ikke skjul på at han begynte i E-tjenesten fordi det var spennende, og at han følte at han gjorde noe viktig.

«Ingen konsekvenser»

- Mye kan gå galt i en etterretningsoperasjon. Da må det alltid være en utvei. Det er åpenbart at russerne lenge hadde hatt full kontroll med Frode Berg, som ble tatt med buksa langt nede. Når ting går godt, skal man være på vakt, sier Ola Kaldager.

- INGEN KONSEKVENSER: - Frode Berg-saken er pinlig for E-tjenesten, men jeg tror ikke skandalen får konsekvenser, sier Ola Kaldager sin i mange år jobbet i E-tjenesten Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
- INGEN KONSEKVENSER: - Frode Berg-saken er pinlig for E-tjenesten, men jeg tror ikke skandalen får konsekvenser, sier Ola Kaldager sin i mange år jobbet i E-tjenesten Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Selv om den tidligere sjefen for E14 slakter E-tjenestens operasjon i Russland som ble avslørt av FSB i desember 2017, tror han ikke fiaskoen får konsekvenser for verken den hemmelige tjenesten eller de ansvarlige i E-tjenesten.

- Hele saken er pinlig for E-tjenesten, men om noen år er saken glemt. Og de som hadde ansvaret er pensjonister, sier Ola Kaldager.

- Frode Berg får nå en erstatning fra norske myndigheter på 4,3 millioner kroner?

- Det synes jeg er helt greit. Det betyr jo at etterretningstjenesten og norske myndigheter offentlig innrømmet at Berg var på jobb for E-tjenesten i Russland, mener Ola Kaldager.