Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg tilbake i Kirkenes: - Godt å komme hjem til eget hus

Spiondømte Frode Berg (64) landet i hjembyen Kirkenes søndag kveld. Nå snakker han ut om hjemkomsten med pressen.

KIRKENES: Frode Berg er nå hjemme igjen i Kirkenes, etter et to år langt ufrivillig opphold i Russland. Han retter kritikk mot E-tjenesten, men forteller likevel at de er kommet til enighet. Foto/Video: NTB Vis mer

På søndag landet spiondømte Frode Berg i Kirkenes etter å ha tilbragt to år i et russisk fengsel. Nå snakker han ut med pressen om hjemkomsten.

- Det har vært hardt. Ganske spesielt også, etter å ha vært borte i to år. Det er en av årsakene til at jeg ønsket denne pressekonferanse, sier Berg, og legger til at han er glad for å være hjemme.

- Jeg legger ikke skjul på at det har vært en del krisitiske røster i forhold til det jeg har jobbet med tidligere og det jeg sto for. Så nå er jeg klar for å svare på på spørsmål når det gjelder det. Det er godt å komme hjem til eget hus, sier han.

Helsemessig skal Berg være i fysisk god form, men legger likevel til at han har litt å jobbe med «oppi her» etter påkjenningene han har vært gjennom.

Forlikt med E-tjenesten

Berg fastholder at han føler seg lurt av den norske E-tjenesten, men sier likevel at de nå er forlikt, etter møter i Oslo den siste uken.

- Dessverre går de ikke ut og beklager noe som helst offentlig, men vi har blitt enige, sier Berg.

Han sier at han i møter med både E-tjenesten og PST har informert om hva som skjedde i møter med FSB i Russland.

- En del av det jeg har opplevd vil forbli strengt hemmelig, sier Berg, og legger til at han har vært delaktig i et skarpt oppdrag, selv om han ikke skulle innhente opplysninger.

- Men inni kurertjenesten lå det også momenter som gjorde at det skulle komme informasjon tilbake, som jeg ikke var klar over, sier han.

- Gjør mer enn spionasje

Berg avviser at han har vært «utrolig naiv» i forbindelse med tjenesten han skal ha utført overfor E-tjenesten da han ble arrestert i Russland.

- Slik vedkommende presenterte det for meg, som jeg stolte så mye på, og slik det ble framstilt, hadde jeg ikke noe problem med å ta med en bunke med selder og ta med til en person i Moskva, sier han.

Berg fastholder at han fikk beskjed om at dette var en tjeneste for vedkommende.

- Det mange kanskje ikke vet er at E-tjenesten ikke bare driver med spionasje, men også mye annet. Dette ble framstilt som om dette skulle være en annen form for hjelp, ikke et skarpt oppdrag, understreker han, og legger til at han følte seg presset med at han kunne russisk og skulle være en «god nordmann».

- Må se mer på tilstedeværelsen

Han understreker at han ikke er motstander av at E-tjenesten skal drive etterretning i Russland, men legger likevel til at en del profilerte personer som sto han nær var raskt ute i mediene i fjor og sa at han hadde gjort dårlige valg og skadet folk-til-folk-samarbeidet:

- Jeg er sterk nok til å bære det, men vi må se mer på E-tjenestens tilstedeværelse her i Sør-Varanger, sier han.

Berg mener også at det er feil av E-tjenesten å bruke lokale folk fra Sør-Varanger:

- Det er en tabbe. Det er et under at ingen har blitt arrestert tidligere, sier han.

Behov for å slappe av

NTB har tidligere snakket med flere lokale innbyggere ute i gatene. Enkelte gir uttrykk for at Berg har gjort en tabbe og understreker at det er delte meninger om spionsaken han har vært involvert i. Stort sett ønskes han velkommen hjem til familien.

- Nå skal jeg dra rundt og hilse på folk jeg kjenner. Jeg skal se meg rundt i huset, kjenne på gamle lukter.

Jeg er forberedt på at folk har spørsmål, jeg skjønner at folk lurer på en del ting, sa Berg da han ankom Kirkenes på søndag.

- Det har vært ganske spesielt å komme tilbake. Fryktelig mye folk lokalt har vært opptatt av hva jeg har havna i. Jeg er utrolig glad for å være tilbake der jeg hører hjemme.

Det var så godt å komme av flyet i går og kjenne skarp Finnmarks-luft, minusgrader, og snø. Jeg følte virkelig at jeg kom hjem, understreker Berg, og legger til at han har det godt

- Jeg har behov for å være her og slappe av i et hjemllig miljø, sier han.

Møtt av barnebarn

Berg landet på Kirkenes lufthavn sammen med sin kone Anita i 20-tiden søndag kveld.

På flyplassen ble han møtt av et av sine barnebarn, som han fikk en god klem av.

- Jeg visste hele tiden at jeg ville komme tilbake hit. Det å gå ned flytrappa her og kjenne minusgrader og snøfnugg i lufta, det føles godt, sa Berg til oppmøtt presse på søndag.

FORKLART SEG: Frode Berg har i dag forklart seg for Stortingets EOS-utvalg. Han angrer ikke på noen ting. Video: Emilie Rydning Vis mer

To år i russisk fengsel

15. november ble Berg overlevert til norske myndigheter som ledd i en fangeutvekslingsavtale mellom Litauen og Russland, og fredag 16. november landet han på Oslo lufthavn.

I etterkant har Berg sagt at han er skuffet og bitter på E-tjenesten, som han mener lurte ham og presset ham til å utføre oppdrag i Russland.

I alt skal Berg ha overlevert fem konvolutter med penger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media