SPIONSIKTET: Norske Frode Berg er siktet for spionasje mot Russland. Her under et fengslingsmøte i Moskva. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
SPIONSIKTET: Norske Frode Berg er siktet for spionasje mot Russland. Her under et fengslingsmøte i Moskva. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Rettssaken begynner trolig i februar:

Frode Bergs advokat: - Han er glad for å se enden på dette

FSB-etterforskningen skal være ferdig, ifølge Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov.

Rettssaken mot spionsiktede Frode Berg (62) er ventet å begynne i februar, melder hans russiske advokat Ilja Novikov på Twitter.

Advokaten skriver samtidig at forsvarerne til Berg i dag ble informert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB at etterforskningen mot ham er ferdig.

Berg vil erklære seg ikke skyldig når rettssaken mot ham begynner, skriver Novikov videre.

- Berg er glad

Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, forteller til Dagbladet at saken ikke formelt er blitt berammet ennå.

- Dette er en prognose fra Novikov, men den baserer seg på at etterforskningen nå er over og at saken nå vil gå via den russiske riksadvokaten og til retten. Vi tror ikke at det vil ta lang tid, sier Risnes.

Frode Berg fikk selv informasjonen i form av et siste avhør, forteller advokaten.

- Novikov sier at Berg er glad for å se enden på dette. Om det er begynnelsen på slutten eller slutten på begynnelsen, vet han ikke helt, sier Risnes.

Usannsynlig med frikjennelse

Bergs norske advokat framholder at en frikjennelse i den russiske retten er det få som tror på.

- Mer interessant enn hvor mange år Frode Berg kan komme til å få, er hvem som kan få ham hjem og hvor fort det kan skje, sier han.

Berg nekter straffskyld, samtidig har han innrømmet å ha gjort oppdrag for den norske Etterretningstjenesten.

- Dette blir en juridisk vurdering som naturligvis har å gjøre med han har og ikke har forstått. At dette etter siktelsen dreide seg om en operasjon som gjaldt systematisk spionasje, nekter han for. Han nekter ikke for å ha overlevert penger, men i den grad dette er en sak om spionasje, så har han ikke forstått det, sier Risnes.

Dagbladet har forsøkt å nå Ilja Novikov foreløpig uten hell.

Ett år i varetekt

Den tidligere grenseinspektøren Berg ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten i Moskva 5. desember i fjor.

Han er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten.

I over ett år har Berg vært varetektsfengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet, et fengsel forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

Fengselet er et steinkast unna FSBs kontorer, og ble i sin tid beryktet som oppbevaringsanstalt for politiske fanger da FSB het KGB.

- Jobbet for E-tjenesten

Da Berg på pågrepet i fjor, hadde han på seg 3000 euro i kontanter, penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

Pengene skulle ifølge russerne gå til Aleksej Zjitnjuk, Bergs angivelige informant, som tidligere i desember ble dømt til 13 års fengsel.

Berg skal ifølge FSB ha vært på fem oppdrag for den norske stat i Russland.

Til sine advokater har den tidligere grenseinspektøren fortalt at han flere ganger reiste på oppdrag til Russland på vegne av den norske Etterretningstjenesten.

Det kunne Dagbladet melde i april.

Den alvorlige anklagen mot Berg lyder på flere tilfeller av spionasje mot Russland til fordel for Norge. Han risikerer opp mot 20 års fengsel.

- E-tjenesten burde skamme seg

I april tok også Frode Bergs kone, Anita Berg, bladet fra munnen. Overfor Dagbladet gikk kritiserte hun E-tjenesten kraftig.

- E-tjenesten bør virkelig ta ansvar for hva de har gjort mot Frode og vår familie. Jeg blir veldig provosert når jeg tenker på dem. De burde skamme seg, sa hun.

Hun beskrev da mannen sin som psykisk sterk, men fortalte at hun var bekymret for skadevirkningen av fengselsoppholdet i fengselet i Moskva.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille l... Vis mer