Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Bergs advokat får innsyn og munnkurv

Advokaten får endelig innsyn i saksdokumentene til den spionmistenkte nordmannen.

FÅR INNSYN: Frode Berg sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.
Foto: Privat / NTB scanpix
FÅR INNSYN: Frode Berg sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En måned etter at Frode Berg ble fengslet i Russland, mistenkt for spionasje, får advokaten tilgang til saksdokumentene. Dermed blir det stille fra advokaten.

- Jeg regner med at jeg får innsyn i saksmappen en gang nå til uka. Da må jeg samtidig signere på en taushetserklæring, som forbyr meg å fortelle noe mer om etterforskningen i saken. Da kan jeg ikke prate om det selv til Bergs familie, sier Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, til iFinnmark.

De neste seks månedene regner Novikov med å bare få gi ut informasjon som ikke handler om saken, som å bekrefte at Bergs helse er ok.

- Det er den aller viktigste etterforskningsfasen, og all informasjon om den er hemmeligstemplet, sier Novikov.

Berg sitter varetektsfengslet i Moskva. Novikov sier til avisen at han regner med at Berg blir sittende der til saken kommer for retten, tidligst før sommeren.

Hittil har Berg bare fått møte advokaten én gang, etter et komplisert loddtrekningssystem. Han får kun lese russiske aviser, og advokaten jobber med å få ordnet en telefonsamtale mellom Berg og familien.

Det er komplisert fordi samtalen skal overvåkes, og vaktene forstår ikke norsk. Bergs norske advokat har ikke møtt sin klient.

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble arrestert 5. desember i Moskva, mistenkt for spionasje. Han ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!