Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Bergs forsvarer ber om å få ny tolk

Forsvarerne til spionsiktede Frode Berg vil bytte ut tolken Anatolij Voznjuk fordi han er en gammel bekjent av Berg, med bånd til sikkerhetstjenesten FSB.

FENGSLET: Frode Berg sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.
Foto: Privat / NTB scanpix
FENGSLET: Frode Berg sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spionsiktede Frode Berg ble ikke løslatt da fengslingsvilkårene mot ham ble prøvd i retten i Moskva tirsdag. Nå har Bergs forsvarer Ilja Novikov reist spørsmål om Voznjuk som tolk, ifølge NRK.

- Berg og Voznjuk er gamle bekjente fra den norsk-russiske grensen, der begge har arbeidet i mange år, sier Novikov. De russiske grensestyrkene har siden 2003 ligget under sikkerhetstjenesten FSB, som arresterte Frode Berg på Teatralnaja-plassen i Moskva 5. desember.

Berg ble nektet løslatelse da fengslingsvilkårene mot ham ble prøvd i retten i Moskva tirsdag. Det var i forbindelse med opplesningen av avgjørelsen at dommeren opplyste at Voznjuk var oppnevnt som tolk i saken.

Gråtende Berg

En gråtende Frode Berg var plassert i et glassbur da rettssaken gikk i byretten i Moskva tirsdag. Gjennom den lille slusen mellom glassveggene bedyret han sin uskyld til den norske pressen som hadde møtt opp, før en FSB-vakt holdt opp fingeren som signaliserte at Berg ikke hadde lov til å snakke.

Russiske myndigheter mener nordmannen har bidratt til spionasje mot den russiske marinen og fikk tirsdag rettens medhold i at han fremdeles kan holdes fengslet. Forsvarerens forslag om kausjon på fem millioner rubler mot at Berg overføres til husarrest på et hotell i Moskva, ble blankt avvist.

Dermed blir Berg sittende i FSB-fengselet Lefortovo i Moskva inntil videre. Han ble pågrepet 5. desember i fjor, og hadde 3.000 euro på seg da han ble tatt.

- Jeg er tatt for noe jeg ikke har gjort, sa en tydelig preget Berg til NRK.

Det var fotoforbud i rettssalen, men journalistene til stede fikk gjøre lydopptak og ta bilder av Frode Berg.

Skuffet og oppgitt

Nordmannens russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov sier til Aftenposten at nordmannen er ikke blitt avhørt av russisk sikkerhetspoliti på fire uker. Før rettsmøtet tirsdag sa advokaten at enten må noe nå skje, eller så må nordmannen løslates.

Etter at nordmannen fikk oppnevnt en russisk advokat 26. desember har ikke sikkerhetspolitiet FSB vært interessert i å avhøre nordmannen én eneste gang.

- Frode Berg er skuffet og oppgitt over at det ikke skjer noe som helst. Han har ikke hatt et eneste avhør etter han fikk oppnevnt advokat, sier Novikov.

- Vi har forventet at FSB var interessert i å etterforske og komme til bunns i denne saken. Dersom etterforskerne ikke er interessert i å gjøre et avhør, foreslår vi at de slipper ham fri. Det er ingen grunn til at Berg må sitte isolert i fengsel hvis det ikke skjer noe, sier Novikov.

Tre avhør like etter pågripelsen

Den pensjonerte grenseinspektøren (62) satt tre uker i fengsel før han fikk en advokat som kunne engelsk. Rett etter at han ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva ble det gjennomført tre avhør. På det tidspunktet skal nordmannen ha hatt oppnevnt en annen advokat, men som han aldri så eller hørte noe fra.

- Vi stiller spørsmål ved om de første avhørene er foretatt i samsvar med russisk lov, sier Ilja Novikov.

Aftenposten har forsøkt å innhente svar fra FSB på disse spørsmålene, men har ikke fått svar.

Må forlenges

Den 20. desember bekreftet pressetalskvinne Jekaterina Krasnova ved Lefortovo-domstolen at Berg var varetektsfengslet i to måneder til 5. februar.

FSB må be om fornyet varetektsfengsling før den tid hvis de ønsker å gå videre med saken.

Novikov opplyser imidlertid til NRK at spørsmålet om utvidet varetektsfengsling i ytterligere to måneder kan komme opp for en domstol i Moskva allerede i neste uke.

Andre spionsaker FSB har etterforsket har tatt et år eller mer, men både Berg og advokaten håper denne saken vil bli fullført raskere.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!