EKTEPAR: Anita Berg har vært gift i 42 år med den spionsiktede Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
EKTEPAR: Anita Berg har vært gift i 42 år med den spionsiktede Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Frode Bergs kone: - Var som å kaste ham til ulvene

Mener det var «ren galskap» å sende en tidligere offiser på etterretningsoppdrag.

Det har snart gått ett år siden Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva. Berg er siktet for spionasje, og sitter fengslet i Russland.

I Dagsrevyen lørdag kveld stiller hans kone, Anita Berg, og datteren Christina til intervju. De forteller om sjokk og sinne første gang de så Frode Berg på nyhetene.

- I sjokk

- Vi var jo ikke forberedt på hva vi kunne vente oss. Men å se ham stå slik … I et bur, vi var helt i sjokk, sier Christina.

Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør-Varanger i 25 år fram til 2014, da han ble pensjonist. Han har i flere år vært engasjert i norsk-russisk samarbeid. Hans kone mener at E-tjenesten utnyttet dette.

- Som å kaste ham til ulvene, sier Anita Berg. Hun mener det var ren galskap å sende en tidligere offiser på etterretningsoppdrag til Russland.

MOSKVA: Frode Berg i retten i Moskva. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
MOSKVA: Frode Berg i retten i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Må stå fram

Da Berg ble pågrepet hadde han på seg 3000 euro i kontanter. Han har forklart at han ble narret i en felle. Han skal ha blitt bedt av nordmenn om å overlevere pengesummen i Moskva.

I april avslørte Dagbladet at Frode Berg var i Moskva for den norske etterretningstjenesten. Han hadde faktisk dratt på flere oppdrag til Russland.

Etterretningstjenesten og Utenriksdepartementet har holdt kortene tett til brystet hele veien, og har gitt offentligheten lite innsikt i hva de vet om saken.

- Frode sa til oss at nå må de ta ansvar, de som har sendt ham, sier NRKs reporter.

- De må stå fram og stå for det de har fått til, sier datteren Christina.

- Men det gjør de ikke, sier Anita Berg.

Går mot rettssak

Varetektsfengslingen av Berg har blitt forlenget fem ganger. 1. oktober ble fengslingen igjen forlenget til 5. desember, årsdagen for pågripelsen.

Frode Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes bekreftet overfor VG tidligere denne uka at det trolig blir en rettssak tidlig i januar neste år.

- Vi ser at mange av restriksjonene for Frode Berg er opphevet og både han og forsvarerteamet har fått signaler om at etterforskningen er i ferd med å avsluttes. Det tar vi som et godt tegn, sa advokat Risnes til avisa.