Frode Bergs siste sjef i Norge: - Jeg ble målløs

Sammen jobbet de med å tegne opp Norges riksgrense.

SJOKKERT: Frode Bergs tidligere sjef, Roger Jakobsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SJOKKERT: Frode Bergs tidligere sjef, Roger Jakobsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg ble både målløs og kanskje enda mer overrasket enn noen sinne i denne saken. Dette var en veldig uventet melding.

Det sier grensekommissær Roger Jakobsen etter å ha lest Dagbladets sak i går kveld, der Frode Berg sier han var på oppdrag for E-tjenesten da han ble pågrepet i Moskva i desember.

Overrasket over arbeidet

I 24 år jobbet Berg som grenseinspektør ved Norges Grensekommissariat for den norsk-russiske grensa, før han i 2014 gikk av med pensjon. Det var omtrent samtidig som Jakobsen ble sjef for kommissariatet.

Etter at Berg gikk av med pensjon, var han tilknyttet kommissariatet og jobbet på timebasis med et prosjekt som ble avsluttet i sommeren 2016. Jakobsen var da Bergs sjef.

Han sier han er spesielt overrasket på grunn av kommissariatets arbeid.

- SINT: Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, sier til Dagbladet at han er «ganske sint av det faktum at han ble forlatt». Video: Henning Lillegård / Reporter: Eiliv Flydal Vis mer

- Jeg reagerer spesielt fordi vårt oppdrag er å påse at det bilaterale forholdet ivaretas og opprettholdes. Det er et veldig annet samfunnsoppdrag enn det Berg tydelig har engasjert seg i, hvis det som framkommer i mediene er riktig, sier Jakobsen til Dagbladet.

Tegnet ny riksgrense

Ifølge hans tidligere sjef var nå fengslede Berg blant annet involvert i å tegne opp riksgrensa på nytt under pensjonisttilværelsen. Jakobsen forteller at Berg kjente til grensearbeidet veldig godt.

Ifølge NRK handlet arbeidet om å gå opp den 196 kilometer lange riksgrensa, og revidere denne. En jobb som gjøres hvert 25. år på grunn av at store deler av grensa går i elver og vassdrag.

Bergs engasjement ble ifølge grensekommissæren avsluttet tidlig i 2016, etter hans eget ønske. Jakobsen kaller informasjonen som nå har kommet fram og saken for dypt beklagelig for alle som er involvert.

Møter med russiske inspektører

Grensekommissariatet har siden 2001 vært underlagt Politidirektoratet og er en enhet som har eksistert siden 1950 gjennom en bilateral avtale mellom Norge og Russland. Grensekommissariatet ledes av grensekommissær Roger Jakobsen og har flere ansatte, blant annet to grenseinspektører.

Jakobsen sier at en grenseinspektør ofte gjør praktiske arbeid for grensekommissæren, som å vedlikeholde grensemerkingen og veier, og tilbakeføre reinsdyr som forflytter seg over grensa. En grenseinspektør har også møter med grenseinspektører i Russland.

Hovedoppgaven til Grensekommissariatet er å påse at avtalen mellom Norge og Russland blir fulgt, og forebygge hendelser som er i strid med grenseavtalen.

UD-besøk i fengselet

Kommunikasjonssjef i Utendriksdepartementet, Frode Overland Andersen, sier til Dagbladet at han ikke kan kommentere påstandene om at Berg har vært rekruttert og presset av etterretningstjenesten til å gjøre oppdrag i Russland.

Han lover derimot at UD fortsetter arbeidet med å ivareta Bergs interesser.

- Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, forteller Andersen.

Kommunikasjonssjefen er sparsom med kommentarene på grunn av taushetsplikten departementet har i konsulære saker. Men han sier at UDs innsats vil gjøres på flere nivåer.

Kommenterer ikke

Forsvarsdepartementet (FD) opplyser følgende:

- Vi kommenterer aldri denne typen spørsmål, heller ikke hvem som arbeider eller har arbeidet for E-tjenesten, sier departementets pressevakt Lars Gjemble til Dagbladet.

FD understreker videre at Berg-saken behandles som en konsulær sak av UD.

Vil ikke kommentere

Eldbjørg Løwer leder av Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget), som fører en ekstern og uavhengig kontroll av om de hemmelige tjenestene.

Hun skriver i en e-post til Dagbladet at de ikke kan kommentere saken på nåværende tidspunkt. Løwer vil heller ikke opplyse om hvorvidt de nå vil gå inn i prosessen rundt Berg.

- EOS-utvalget kan ikke kommentere informasjonen om Frode Berg som har kommet fram i media. På generelt grunnlag viser vi til EOS-kontrollovens paragraf to, der det står at utvalget skal følge prinsippet om etterfølgende kontroll. Utvalget kan ikke instruere de kontrollerte organer eller nyttes av disse til konsultasjoner, skriver lederen.

Hun legger til at dersom EOS-utvalget skulle finne grunn til å kritisere tjenestene, så vil dette meldes til Stortinget.

Frode Berg-saken

  • Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB på gata utenfor luksushotellet Metropol, like ved Kreml i Moskva 5. desember 2017. Han er siktet for spionasje.
  • Spionsiktelsen er etter paragraf 276 i den russiske straffeloven, og har en minstestraff på ti års fengsel.
  • Berg jobbet i mange år som inspektør i Grensekommissariatet i Kirkenes. Kommissariatet har som hovedoppgave å føre tilsyn med at avtaler som regulerer grenseforholdene blir overholdt av begge parter.
  • Berg skal ha operert som kurer med penger og informasjon mellom Norge og Russland, ifølge FSB. Han skal ha reist fra Norge til Russland flere ganger på oppdrag.
  • Russiske myndigheter mener de kan bevise at Berg leverte konvolutter med penger og elektroniske til en person som ga hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten. Berg har siden arrestasjonen sittet i varetekt i Lefortovo-fengselet, et høysikkerhetsfengsel som det russiske sikkerhetspolitiet bruker.
  • Nordmannen bistås av advokatene Ilja Novikov (Russland) og Brynjulf Risnes (Norge). Tjenestemenn fra den norske ambassaden i Moskva bidrar med konsulære tjenester.
  • I Norge har Berg kone, barn og barnebarn. I Kirkenes har Berg vært aktiv i lokalsamfunnet, blant annet i Menighetsarbeidet. Lokalbefolkningen i Sør-Varanger har engasjert seg, og dannet støttegruppe for Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer