Frode Bergs skygge over 75-årsjubileet

Mens kongen, statsministeren, og to utenriksministere feiret Den røde armé, sitter spiondømte Frode Berg fortsatt i FSB-fengselet i Moskva.

ORDKNAPPE: Det eneste utenriksminister Sergej Lavrov ville si om Frode Berg var at benådningen er vurdert, og svaret kommer snart. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa at hun vil ha Berg hjem til Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
ORDKNAPPE: Det eneste utenriksminister Sergej Lavrov ville si om Frode Berg var at benådningen er vurdert, og svaret kommer snart. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa at hun vil ha Berg hjem til Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIRKENES (Dagbladet): - Norge vil aldri glemme sovjetarmeens krigsinnsats, sa kong Harald, da han talte på torget i Kirkenes under 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark.

- Vi vet hvilke tap og ofre den krevde. De mange soldatene som deltok på sovjetisk side, er også våre helter, sa kong Harald.

Foran statsminister Erna Solberg og utenriksministerne Sergej Lavrov og Ine Eriksen Søreide – og et fullsatt torg i Kirkenes – sa kongen:

- Jeg vil gjenta det som står på minnesmerket over falne sovjetiske soldater på Vestre gravlund i Oslo: «Norge takker dere». Dette står hogd i stein, slo kong Harald fast.

Frode Berg

En som ikke fikk være med på markeringen av at det fredag var 75 år siden Den Røde Armé frigjorde Kirkenes og Øst-Finnmark, var den tidligere grenseinspektøren – Frode Berg.

64-åringen fra Kirkenes sitter fortsatt fengslet i Lefortovo fengselet i Moskva.

På spørsmål fra norsk presse om Frode Berg, svarte Russlands utenriksminister slik:

– Frode Berg er dømt for spionasje og har søkt benådning. Denne benådningen er vurdert, og svaret kommer snart, sa Lavrov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer