Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Bergs skygge over 75-årsjubileet

Mens kongen, statsministeren, og to utenriksministere feiret Den røde armé, sitter spiondømte Frode Berg fortsatt i FSB-fengselet i Moskva.

ORDKNAPPE: Det eneste utenriksminister Sergej Lavrov ville si om Frode Berg var at benådningen er vurdert, og svaret kommer snart. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa at hun vil ha Berg hjem til Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
ORDKNAPPE: Det eneste utenriksminister Sergej Lavrov ville si om Frode Berg var at benådningen er vurdert, og svaret kommer snart. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa at hun vil ha Berg hjem til Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

KIRKENES (Dagbladet): - Norge vil aldri glemme sovjetarmeens krigsinnsats, sa kong Harald, da han talte på torget i Kirkenes under 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark.

HYLLET RØDE ARMÉ: Kong Harald takket Den røde armé for frigjøringen av Kirkenes og Øst-Finnmark. Her sammen med statsminister Erna Solberg i og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
HYLLET RØDE ARMÉ: Kong Harald takket Den røde armé for frigjøringen av Kirkenes og Øst-Finnmark. Her sammen med statsminister Erna Solberg i og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Vi vet hvilke tap og ofre den krevde. De mange soldatene som deltok på sovjetisk side, er også våre helter, sa kong Harald.

Foran statsminister Erna Solberg og utenriksministerne Sergej Lavrov og Ine Eriksen Søreide – og et fullsatt torg i Kirkenes – sa kongen:

- Jeg vil gjenta det som står på minnesmerket over falne sovjetiske soldater på Vestre gravlund i Oslo: «Norge takker dere». Dette står hogd i stein, slo kong Harald fast.

Frode Berg

En som ikke fikk være med på markeringen av at det fredag var 75 år siden Den Røde Armé frigjorde Kirkenes og Øst-Finnmark, var den tidligere grenseinspektøren – Frode Berg.

64-åringen fra Kirkenes sitter fortsatt fengslet i Lefortovo fengselet i Moskva.

På spørsmål fra norsk presse om Frode Berg, svarte Russlands utenriksminister slik:

– Frode Berg er dømt for spionasje og har søkt benådning. Denne benådningen er vurdert, og svaret kommer snart, sa Lavrov.

FENGSLET: Frode Berg sitter fortsatt fengslet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FENGSLET: Frode Berg sitter fortsatt fengslet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi ønsker å få Frode Berg hjem. Det har vi sagt helt fra begynnelsen, og den meldingen har vi også gitt til russiske myndigheter. Vi jobber langs ulike spor for å få det til, var Eriksen Søreides kommentar.

689 dager

Frode Berg har nå sittet fengslet i det tidligere KGB-fengslet i hele 689 dager. I april ble Kirkenes-mannen dømt til 14 års fengsel for å ha spionert for E-tjenesten mot Russland.

Torsdag meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax, at Den russisk russiske kommisjonen for benådning av straffedømte anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

Bekymret

Selv om både Lavrov og Søreide understreket at forholdet mellom Norge og Russland, la Lavrov likevel ikke skjul på at han er bekymret.

- Vi ser med bekymring på hvordan NATO styrker sin posisjon både kvalitativt og kvantitativt. Det gjelder både moderniseringen av rullebaner som skal fungere for NATO-fly, men også moderniseringen av havner som kan motta amerikanske atomubåter, slo Lavrov fast.

MØRKE SKYER: Mens et russisk orkester sang den russiske nasjonalsangen på torget i Kirkenes, hang banneret som markerer Frode Berg over torget. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
MØRKE SKYER: Mens et russisk orkester sang den russiske nasjonalsangen på torget i Kirkenes, hang banneret som markerer Frode Berg over torget. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

«Må ikke glemme»

- Jeg ser ikke Russland som en militær trussel mot Norge, men følger nøye med på økt militær aktivitet i våre nærområder, sa Eriksen Søreide da de to utenriksministerne møtte norsk presse i Kirkenes fredag.

Statsminister Erna Solberg (H) hyllet de sovjetiske frigjørerne under regjeringens æres lunsj i Kirkenes.

Samtidig ba Solberg om at historien ikke blir glemt, da hun talte under markeringen for at det er 75 år siden Den røde armé frigjorde Kirkenes og Øst-Finnmark.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media