Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Bergs svigerinne får ikke besøke ham i fengselet

- Vi gir oss ikke, sier Gry Nilsen Aaker. Nå håper hun på hjelp fra norske myndigheter.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille l... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg fikk akkurat beskjed om at min søknad om å få besøke Frode i fengselet i Moskva er avslått, sier Gry Nilsen Aaker.

Den spionsiktede nordmannens svigerinne er oppgitt. I stedet for at den nærmeste familien til Berg skal ta belastningen med å besøke ham i fengselet, har hun ønsket å dra.

Men i dag kom avslaget på søknaden.

- Jeg håpet å besøke ham denne våren eller sommeren. Nå får vi se. Vi gir oss ikke, og jeg håper at norske myndigheter hjelper til med å få til et besøk, om de kan, sier hun til Dagbladet.

Også Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, bekrefter avslaget.

Bistår familien

Dagbladet har tirsdag kveld vært i kontakt med Utenriksdepartementet. Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen sier at de sammen med utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser.

- Vi er også i dialog med hans familie og bistår dem, forteller Andersen.

Fengslet til august

Torsdag ble det klart at Frode Berg fengsles i tre nye måneder i Moskva. Han har allerede sittet fengslet i nærmere fem måneder, siden han ble pågrepet 5. desember i fjor.

FENGSLET I MOSKVA: Frode Berg (62) sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Her er han i tingretten i dag. Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg er sliten. Jeg føler meg lurt, jeg sendte bare noen konvolutter. Jeg føler meg manipulert, sa Frode Berg til Dagbladet, da han ble ført inn i retten i Moskva av maskerte menn.

Nordmannen framsto som rolig og samlet i retten, men var også tydelig preget av å ha sittet 150 dager i russisk fengsel.

Hva som skjer videre, er uvisst.

- Frode Berg er helt avhengig av norske myndigheter. Vi vet ikke, men vi håper og tror at det er diplomatisk kontakt, slik at denne saken kan få en løsning. For Frode Berg er det bare en løsning, og det er en politisk løsning, sa Bergs advokat Novikov til Dagbladet torsdag.

På oppdrag

Det var har nå halvannen uke siden Frode Berg innrømmet at han var i Moskva for den norske E-tjenesten da han ble pågrepet.

Til sine advokater har 62-åringen fortalt at han flere ganger reiste på oppdrag til Russland på vegne av den norske Etterretningstjenesten.

Bergs advokater beskriver russisk politis sak mot Berg som «sterk». Men de understreker at saken har flere sider, som bør gi Berg en mild straff i det russiske rettsvesenet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media