Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spion-saken

- Frode er et gissel

Støttegruppa for Frode Berg legger hele ansvaret for spionskandalen på den norske E-tjenesten.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Video: Nicolai DelebekkVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Øystein Yngve Hansen, leder for Støttegruppa for Frode Berg, mener Frode Berg sitter som et gissel i Moskva og legger ansvaret på norske myndigheter.

- E-tjenesten har misbrukt Frode Berg. Nå får statsminister Erna Solberg og regjeringen gjøre det som er nødvendig for å få Frode Berg hjem fra Russland.

- Det er Erna Solbergs vakt, og da er det hennes plikt å rydde opp etter generalmajor Morten Haga Lunde og E-tjenesten, sier Hansen.

- Ingen konsulær sak

Støttegruppa vedgår at de ble overrasket da Dagbladet i går kunne fortelle at turen til Moskva ikke var den eneste Frode Berg hadde vært på for E-tjenesten.

E-SJEF: Generalmajor Morten Haqa Lunde er sjef for E-tjenesten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
E-SJEF: Generalmajor Morten Haqa Lunde er sjef for E-tjenesten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Dessverre er det vårt inntrykk at generalmajoren og etterretningen skjuler seg bak Utenriksdepartementet, når de hevder at Frode Berg-saken er en konsulær sak. Frode Berg og spionanklagene er ingen konsulær sak.

- Dette dreier seg om en god nordmann som har blitt misbrukt av E-tjenesten. Denne saken er en politisk sak, som må løses på politisk nivå, sier Hansen til Dagbladet.

Misbrukt

Samtidig vedgår Øystein Yngve Hansen at spionsaken er ekstra sår og vondt, fordi Frode Berg kommer fra Kirkenes.

- Kirkenes ligger ved grensa til Russland. Samfunnet vårt er avhengig av et godt forhold til nabolandet i øst. En av våre egne har blitt misbrukt i et storpolitisk spill, sier Hansen.

Han vedgår at det har vært mye mumling i Sør-Varanger etter at Frode Berg-saken ble kjent.

ARRESTERT: Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg har i snart fem måneder sittet fengslet i Russland, siktet for spionasje. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis
ARRESTERT: Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg har i snart fem måneder sittet fengslet i Russland, siktet for spionasje. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis Vis mer

- Det har blitt snakket om russere, og etter hvert om de ansatte i de hemmelige tjenestene som er representert i byen. Vi skal sammen leve videre etter denne saken, og det er derfor viktig at vi tar vare på hverandre. Skulle det vise seg at noen i lokalsamfunnet har vært med på å få Frode Berg til å reise til Russland, må vi også huske på at de har familie, sier Hansen.

- Ta vare på

Støttegruppa for Frode Berg ble opprettet et par uker etter at nordmannen ble pågrepet og siktet for spionasje i Russland.

- For vårt engasjement betyr det ikke noe at Frode Berg var på oppdrag for E-tjenesten. Vår målsetning, var og er, å få Frode Berg i god behold hjem til Norge så raskt som mulig. Vi ønsker også å beholde et godt forhold til Russland. Samtidig er det vår oppgave å støtte opp om familien til Frode Berg best mulig. De har hatt det vanskelig i fem måneder, og vi gjør det vi kan for å hjelpe dem, sier lederen for Støttegruppa.

- Når forstod dere i Støttegruppa at norsk E-tjeneste kunne være involvert i saken?

- Vi fikk mistanke om det ganske tidlig. Men det er ikke E-tjenesten som har vært vårt fokus. Vår oppgave er å bidra så godt som vi kan til å få Frode Berg hjem til Kirkenes.

- Frode Berg-saken har bare en løsning. Det er en dialog mellom Moskva og Oslo, og er en politisk løsning. Norske myndigheter har et stort ansvar, sier Øystein Yngve Hansen.

E-tjenesten har tidligere gitt følgende kommentar til Dagbladet om saken:

- Frode Berg-saken er en konsulær sak, og alle henvendelser må derfor rettes til Utenriksdepartementet. Utover dette har E-tjenesten ingen kommentar til spekulasjoner rundt saken, skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen til Dagbladet.

UD har sagt følgende om Frode Berg-saken etter Dagbladets avsløring:

- Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, svarte utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen søndag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media