Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frode følte seg presset av Etterretningstjenesten

Frode Berg følte seg presset til å gjøre oppdrag for den norske etterretningstjenesten i Russland, forteller en kollega til Dagbladet.

- STYGT GJORT: Trine Hamran er Frode Bergs kollega og mangeårig journalist. Hun er kritisk til E-tjenestens håndtering. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
- STYGT GJORT: Trine Hamran er Frode Bergs kollega og mangeårig journalist. Hun er kritisk til E-tjenestens håndtering. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES/TROMSØ (Dagbladet): Etter måneder i uvisshet velger Trine Hamran å fortelle hva Frode Berg betrodde henne, før den skjebnesvangre turen til Moskva i desember 2017. Hun er dypt bekymret for framtida til den tidligere inspektøren i Grensekommissariatet i Kirkenes.

«E-tjenesten presset ham: «Vil du ikke være en god nordmann?».» Trine Hamran om Bergs møte med E-tjenesten i fjor høst.

- E-tjenesten har satt en sivilist i en vanskelig situasjon. Det er provoserende å se at de ansvarlige myndigheter ikke vil erkjenne noe ansvar offentlig. Jeg vil at sannheten skal på bordet, sier Hamran til Dagbladet.

- Hvorfor velger du å fortelle dette nå?

- Fordi Frode Berg er en hedersmann. Han har tatt et dårlig valg, som allerede har kostet ham mye. Dette skjedde fordi Etterretningstjenesten narret ham opp i stry, sier Hamran.

Hamran er en prisbelønt journalist. Hun har blant annet jobbet i Sør-Varanger avis, som gis ut i Bergs hjemby Kirkenes. Hamran og Berg har også jobbet sammen i ulike journalistiske prosjekter, som en dokumentar om europeiske landegrenser.

Berg har til sine forsvarere samtykket til at Hamran forteller sin historie til Dagbladet. De fortalte tidligere i dag om Bergs rolle og innrømmelser av oppdrag for Etterretningstjenesten.

KOLLEGER: Trine Hamran og Frode Berg (t.h.) var kolleger og jobbet blant annet på et filmprosjekt om grensene mellom Slovakia, Ukraina og Polen. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer
KOLLEGER: Trine Hamran og Frode Berg (t.h.) var kolleger og jobbet blant annet på et filmprosjekt om grensene mellom Slovakia, Ukraina og Polen. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer Vis mer

Arbeidet i skjul

Berg fortalte til flere at han reiste til Russland for å treffe venner og lære om landet. Under en kjøretur i fjor sommer, merket Hamran det første tegnet på at vennen også drev med ting i det skjulte.

- Frode nevnte i forbifarten at han gjorde noe for andre personer på de turene til Russland. Jeg forsto at det ikke var snakk om en vanlig vennetjeneste, men valgte da å ikke spørre mer, sier Hamran.

«- Frode forklarte at «de måtte ringe ham». Han «fikk ikke ringe dem».» Trine Hamran til Dagbladet

Hun la også merke til at Berg i tillegg til sin vanlige telefon, hadde en liten, svart «gammeldags mobiltelefon» uten stor skjerm. Innimellom ringte den. Da gikk han for seg selv og tok samtalene.

- Frode forklarte at «de måtte ringe ham». Han «fikk ikke ringe dem».

Hamran forteller at de to i flere år har hatt et kollegialt forhold preget av faglig tillit og diskusjoner.

- I fjor diskuterte vi samarbeidet vårt framover. Jeg gjorde det klart at vi ikke kunne reise til Russland sammen, dersom han fortsatte med oppdrag for E-tjenesten, sier Hamran.

- SINT: Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, sier til Dagbladet at han er «ganske sint av det faktum at han ble forlatt». Video: Henning Lillegård / Reporter: Eiliv Flydal Vis mer

- Overlatt til meg selv

Den russiske etterretningstjenesten har siktet Berg for spionasje mot Russland og et av Nordflåtens havneanlegg der det ligger atomubåter.

FSB mener at Berg tok med konvolutter for E-tjenesten, som han postet i St. Petersburg og Moskva. Berg skal ha besøkt byene i åra 2015, 2016 og 2017.

Hamran er overbevist om at Berg ikke kjente til det store bildet, og bare så seg selv som et postbud som gjorde folk han kjente en tjeneste. Hun tviler på at Berg forsto hva han var med på, og utsatte seg for.

Likevel slet det på ham, ifølge Hamran.

- Jeg husker godt at Frode sa følgende om oppholdene i Russland: «Hvis det skjer noe med meg, så er jeg «on my own» (overlatt til meg selv, red.anm.), forteller Hamran.

- Brøt med E-tjenesten

Hun forteller at diskusjonene deres og Bergs fikk konsekvenser.

- I august i fjor ville Frode ut. Han syntes oppdragene for E-tjenesten var ubehagelige og hadde ikke lyst til å fortsette, sier Hamran.

- Frode fortalte at han møtte kontakten sin i Oslo, og sa han ikke ville mer, sier hun.

- Hvordan reagerte du?

- Jeg ble veldig letta. Kontakten hans hadde visstnok spurt «om døra kunne stå på gløtt» for nye oppdrag. Og om Frode kunne utføre oppdrag for dem i et annet land enn Russland. Men Frode ønsket ikke å fortsette med slikt, sier Hamran.

- Da han kom hjem til Kirkenes, tok jeg Frode i hånda og gratulerte ham.

I VARETEKT HER: Frode Berg sitter i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva Foto: Sergey Ponomarev/AP
I VARETEKT HER: Frode Berg sitter i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva Foto: Sergey Ponomarev/AP Vis mer

Stor militærøvelse

I midten av september i fjor, arrangerte Russland en av de største militære øvelsene siden Sovjetunionen falt. Øvelsen ble kalt «Zapad», som betyr «vest» på russisk.

ZAPAD: Russlands president Vladimir Putin med forsvarsminister Sergej Shoigu under et militærøvelsen Zapad i september 2017. Foto: Mikhail KLIMENTYEV/Sputnik/AFP
ZAPAD: Russlands president Vladimir Putin med forsvarsminister Sergej Shoigu under et militærøvelsen Zapad i september 2017. Foto: Mikhail KLIMENTYEV/Sputnik/AFP Vis mer

Samtidig øvde den ildsterke Nordflåten, med baser i Murmansk og andre havnebyer øst for grensen mot Norge. Over 40 skip, fly og flere tusen soldater skal ha deltatt.

I etterkant ble det spekulert i om russerne øvde på å invadere Svalbard.

Liknende øvelser foregikk samtidig nær grensa til flere Nato-land og den vestlige militæralliansen reagerte på omfanget. I etterkant fikk den norske E-tjenesten kritikk for at de var for dårlig orientert og hadde for lite informasjon om øvelsene nær Norge.

- Etter den russiske militærøvelsen i september, fortalte Frode at han ble bedt om å gjøre en ny reise til Moskva. Jeg svarte at «Ja, jeg så kritikken mot E-tjenesten for dårlig etterretning». I den samtalen bekreftet Frode at det var E-tjenesten som ba ham reise til Moskva på oppdrag, sier Hamran.

STOR ØVELSE: Hviterussiske og russiske styrker deltok sammen i Zapad i september 2017. Foto: Sergei Grits/AP
STOR ØVELSE: Hviterussiske og russiske styrker deltok sammen i Zapad i september 2017. Foto: Sergei Grits/AP Vis mer

- Presset Berg til å reise

- Hvilke grunner oppga Berg for å ta på seg et nytt oppdrag?

- Tidligere beskrev Frode kontakten sin i Oslo som vennlig. Men nå fortalte Frode at E-tjenesten hadde presset ham til å ta en ny tur til Moskva. Blant annet ved å spørre ham:

«Vil du ikke være en god nordmann?».

- De gjentok det spørsmålet flere ganger for å legge press ham, fortalte Frode til meg.

- Hva synes du om det?

- Jeg mente den gang, og mener fortsatt, at det var stygt gjort. Frode Berg er en tidligere grenseinspektør, og har alltid vært en god nordmann. Han er snill og stiller opp for andre. Det misbrukte de, sier Hamran.

Ifølge Bergs advokater har han også fortalt dem at han opplevd et ubehagelig press fra E-tjenesten for å reise på oppdrag for dem til Russland.

- Ikke farlig

Kort tid før den skjebnesvangre reisen til Moskva, møttes Hamran og Berg på en kafé. De snakket om turen, og et bokprosjekt om Armenia der Hamran skulle bidra som konsulent.

- Frode forsvarte reisen til Moskva. Han gledet seg til å se julemarkedet, kjøpe julegaver til familien, gå på galleri, og å se på Nansen-statuen. Om oppdraget, sa han bare at «det er ikke farlig».

- Det var nok det han trodde, men etter arrestasjonen har det vært mange søvnløse netter for både venner og familie, sier Hamran.

Hun forteller at Berg skulle møte sin kontakt i E-tjenesten på et hotell i Oslo sentrum klokka 15:00 samme dag, som han skulle komme hjem fra Russland.

Ruteflyet SU 2174 fra Moskva lander normalt på Gardermoen 12:10. Men Berg var ikke med flyet. Den norske pensjonisten og bestefaren satt da på en fengselscelle, i FSBs varetekt i Moskva.

ARRESTERT UTENFOR: Frode Berg ble arrestert utenfor fasjonable Metropol hotel den 5. desember i fjor. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS
ARRESTERT UTENFOR: Frode Berg ble arrestert utenfor fasjonable Metropol hotel den 5. desember i fjor. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS Vis mer

Provosert

Hamran håper norske myndigheter vil gjøre alt i sin makt for å få Berg hjem.

- Vi er flere som frykter at Frode kan dø i russisk fangenskap. Vi håpet at myndighetene ville reagere raskt og kraftfullt for å hjelpe ham ut. Ingenting skjer, Frode sitter fremdeles i fengsel og jeg opplever at norske myndigheter sleper beina etter seg.

- Derfor forteller jeg nå hva som har skjedd og vil plassere ansvaret hos norske myndigheter, sier Hamran.

UD sier fortsatt at Bergs sak behandles som en konsulærsak.

- Det var provoserende å høre utenriksminister Ine Marie Søriede (H) stå i Kirkenes i vinter og kalle dette en konsulærsak, når Frode faktisk har gjort en jobb for Norge.

Frode Bergs advokater har lest Hamrans uttalelser før de ble publisert.

- Opplysningene som framkommer om at Berg ble bedt om å reise, og deretter reiste til Moskva på vegne av den norske E-tjenesten, vil ikke forverre Bergs situasjon eller hans muligheter i det russiske rettsvesenet. Informasjonen bidrar derimot til å belyse saken hans ytterligere her i Norge, sier Risnes til Dagbladet.

FORSVARERE: Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs (62) advokater, Ilja Novikov og Brynjulf Risnes, møttes i Praha for å diskutere den kommende rettssaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FORSVARERE: Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs (62) advokater, Ilja Novikov og Brynjulf Risnes, møttes i Praha for å diskutere den kommende rettssaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Henviser til UD

Dagbladet har flere ganger kontaktet E-tjenesten og bedt om en kommentar til saken. Dagbladet har også tilbudt E-tjenesten å sette seg inn i opplysningene og detaljene som ligger til grunn for artikkelen. E-tjenesten har ikke ønsket det, men flere ganger besvart henvendelsene på følgende måte:

- Frode Berg-saken er en konsulær sak, og alle henvendelser må derfor rettes til Utenriksdepartementet. Utover dette har E-tjenesten ingen kommentar til spekulasjoner rundt saken, skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen til Dagbladet.

Stor forståelse

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen svarer følgende:

- Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter.

- Vi har en stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans, sier Frode O. Andersen.

- Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, sier Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!