Frøken California

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skulle være året Miss USA kom tilbake. Fallende seertall, beskyldninger om kvinnefiendtlighet, ord som «avleggs», miserable plasseringer og flaue fall i Miss Universe skulle glemmes. 2009 er året amerikanerne retter ryggraden, Barack Obama er på plass – hva er vel mer naturlig enn å blåse liv i entusiasmen rundt landets vakreste, slankeste, sunneste, ugifte, barnløse pike under 27 år?

Potensialet kan virke stort. Et familieprogram med rett til å vise halvnakne kvinner i flere timer. Det burde jo kunne selges, bare man demper puffarmene, dytter opp puppene og jazzer opp innpakningen litt? Den 19. april var programlederne morsomme, den klassiske badestranda var byttet ut med bakgrunnsbilder av nattklubber og neonskilt.

At det fikk jentene med sine hvite, glitrende bikinier til å framstå som forvirrede burleskdansere får bare være, det var i hvert fall nytt. Den frekke Katy Perry leverte musikken før de 51 jentene danset synkront til indiebandet The Ting Tings. Kronen var laget av «non conflict»-diamanter og farget grønn for å markere, eh, miljøvennlighet. I salen smilte mangemillionær Donald Trump.

Det var eiendommen hans de sjonglerte med på scenen. Etter han kjøpte seg inn i konseptet i 1996 har det bare gått nedover. «Miss USA » fødtes da det regjerende Miss America-konseptet ble for konservativt i 1952. De fjernet talentbiten, gjeninnførte «badetøy» som konkurransegren, og fikk en mer kommersiell kåring som var landets mest sette program på 80-tallet. Etter det har de mistet seere for hvert eneste år – fra 20 millioner til 7 millioner i fjor.

Dette skulle snu i år, men da damene marsjerte inn var det nok flere enn programmets moderniseringsminister som begynte å svette. Jentene hadde alle interessene vannski/leke med hunden/maling, og da de gjenværende fem skulle svare på spørsmål på direkten hørtes det slik ut: Den homofile kjendisbloggeren Perez Hilton til Miss California, Carrie Prejean: «Burde ekteskap mellom samme kjønn bli legalisert i alle stater i USA?». Miss California: «I mitt land, i min familie tror jeg på at ekteskap skal være mellom en mann og en dame». Salen jublet.

«Bitch» sa Perez Hilton etterpå, og popstjernene Miley Cyrus, Britney Spears og Jewel kastet seg på hataksjonen mot den konservative California.

Selv gled hun lett inn i den tapre martyrrollen, og fortalte Fox News at det var Gud som testet henne, og at hun står for det hun sa – selv om hun ikke har hørt noe fra teamet rundt Miss USA. Nå dater hun OL-svømmeren Michael Phelps.

Taperen er Miss USA-komiteen. Ytterligere to millioner mennesker slo av tv-en under konkurransen i år, og i evalueringen bør konklusjonen bli at det verken var Perez eller Miss California som ødela. Det er konseptet som gjør seg selv umulig. Plasser nakne damer i musikkvideoer. Plasser ytringene til kvinner som har noe å melde i avisa. Der har de en funksjon. Å kombinere de to har kvinnesaken i alle år kalt «hyklersk». Årets finale viste at det også er umulig, uansett hvor mye du prøver å tilpasse det til samtida. Det er på tide å legge det ned, og det er ikke umulig at Kristen Dalton (22) er enig i det. Hvem? Jo, den allerede glemte vinneren av Miss USA 2009.