Frøken Detektiv

Navn: Nancy Drew Alder: 18 Yrke:Frøken og detektiv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge damen er et ektefødt barn av litteraturfabrikken Edward Stratemeyer, mannen som også har ansvaret for Hardy-guttene og Bobsey-barna. For bare å nevne de mest kjente av de ca. 150 forskjellige litterære serieproduktene for barn og ungdom Stratemeyer og hans medforfattere sto bak.

Og nå er Frøken Detektiv aktuell igjen. I bokhandlene legges det ut nye stabler med bøkene om den eventyrlystne amerikanske attenåringen med røtter i overklassen og en uforbederlig nysgjerrighet og lyst til å hjelpe andre.

Anledningen? I disse dager er det 70 år siden den unge bokheltinnen ble unnfanget.

Men allerede i 1905 hadde Stratemeyer startet sin bokfabrikk - med Bobsey-barna som grunnpilar. Konseptet var enkelt. Spennende bøker for barn og ungdom ble skrevet av en hærskare unge og ukjente forfattere som fikk et engangshonorar for hver bok - og måtte avlegge høytidelig løfte om ikke å røpe hvem som egentlig hadde skrevet boka.

For alle seriene hadde sitt fiktive forfatternavn. Bøkene om Frøken Detektiv er kreditert Carolyn Keene, mens det i virkeligheten er et tjuetall forfattere som står bak. Ikke minst Stratemeyers egen datter.

Da Harriet Stratemeyer Adams døde 89 år gammel i 1982, hadde hun bak seg en produksjon på over 200 bøker - de aller fleste i serien om Nancy Drew (uttales Drevv blant leserne i Norge). Men også et større antall bøker om Hardy-guttene og Bobsey-barna ble til på skrivebordet til Harriet S. Adams, eller henholdsvis Franklin W. Dixon og Carolyn Lee Hope, som hun da måtte kalle seg.

Allerede i 1941 kom de første bøkene om Frøken Detektiv på norsk, og ble umiddelbart en kjempesuksess. Ungjentene kastet seg over bøkene, og nærmest spiste dem, slik at forlaget måtte trykke opp stadig nye opplag.

I 1959 moderniserte Harriet S. Adams alle de gamle Frøken Detektiv-bøkene, kortet dem ned og gjorde dem mer action-orientert. Noe som ikke uten videre gikk hjem hos den gamle fansen, men hensikten var å trekke til seg en ny generasjon unge lesere. Og det lyktes. Selv i dag leses bøkene om Frøken Detektiv av ungjenter (og en og annen gutt) over hele verden.

Men ikke i norske folkebiblioteker. Der forsvant Frøken Detektiv ut fra hyllene i 1979 - sammen med Hardy-guttene, Bobsey-barna og annen serielitteratur. Og det foreligger ingen planer om å slippe Frøken Detektiv inn i bibliotekvarmen igjen.