«Frøken Island» avslørte ettersøkt mafiaboss

Det måtte en islending og en katt til for at James «Whitey» Bulger (81) ble tatt etter 16 år på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): James «Whitey» Bulger var en av USAs mest notoriske kriminelle og landets ti mest ettersøkte personer.

Bulger rømte fra Boston i slutten av 1994 etter at en korrupt FBI-agent tipset han om at de planla å gå til pågripelse av ham - og klarte å slippe unna FBI i mer enn 16 år sammen med kjæresten Catherine Greig.

Avslørt av islandsk nabo Det måtte en islending til for at Bugler skulle bli fanget.

Boston Globe publiserte i går en stor reportasje om Bulgers liv i eksil - og om tipset som ledet til pågripelsen.

Tidligere skuespiller og Frøken Island, Anna Björnsdottir, var blant Bulgers naboer i Santa Monica i California. Bulger og Greig bodde som et pensjonert ektepar - bare at de lagret over 30 våpen og mer enn 4,5 millioner kroner i kontanter inni veggene.

«- Er hun ikke hyggelig?» Den 57 år gamle islendingen, som jobber som yogaintruktør, skal ha blitt kjent med det mystiske paret etter at hun så at Bulgers kjæreste tok seg av en forlatt katt under hennes ektemanns oppsyn.

HER HOLDT DE TIL: Det var i dette leilighetskomplekset den ettersøkte Whitey bodde til han ble tatt som følge av naboens tips. Foto: Retuers/Lucy Nicholson/Scanpix
HER HOLDT DE TIL: Det var i dette leilighetskomplekset den ettersøkte Whitey bodde til han ble tatt som følge av naboens tips. Foto: Retuers/Lucy Nicholson/Scanpix Vis mer

- Er hun ikke hyggelig? skal Björnsdottir ha sagt om kvinnen hun kjente som Carol Gasko.

Det var etterhvert dette forholdet som førte til pågripelesne av Bulger, eller Charlie Gasko, som Björnsdottir kjente ham som.

Får 11,6 mill for tipset Den tidligere skjønnhetsdronningen var hjemme i Reykjavik på Island da hun så en CNN-reportasje om FBIs seneste forsøk på å finne Bulger og Greig. Og med en telefonsamtale med FBI ble den lange jakta sluttet.

Boston Globe har gjentatte ganger forsøkt å få Björndottir i tale, men har ikke lykkes.

Ifølge avisa vil hun nå motta to millioner dollar - over 11,6 millioner kroner - for tipset. Det var nemlig satt en pris på Buglers hode.

- Kan være i fare Björnssons liv kan nå være i fare, melder Boston Herald, en konkurrent av Boston Globe. Tidligere aktor, Michael Sullivan, mener publiseringen av Björnssons identitet kan ha avskrekkende effekt på framtidige vitner som vil tenke seg flere ganger om før de tør å stå fram med det de vet.

ARSENAL: Bulger hadde lagret opp nok våpen til å starte en liten krig i veggene i leiligheten i Santa Monica i California. Foto: Reuters/Scanpix
ARSENAL: Bulger hadde lagret opp nok våpen til å starte en liten krig i veggene i leiligheten i Santa Monica i California. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- FBI kan ikke garantere 100 prosent for hennes sikkerhet framover. Det er unødvendig publisitet og unødvendig trakassering. Det er en stor risiko for tipssystemet, sier Sullivan.

En annen tidligere føderal aktor, Michael Kendall, mener Björnsdottir kan være glad for at alle i Bulgers gamle gjeng hater ham og er glade for at han nå må i fengsel.

- Jeg kan ikke forestille meg at han har en eneste venn igjen i verden, sier Kendall.

Beryktet Beryktede «Whitey» er en gjenganger i litteratur- og filmverdenen; Jack Nicholsons rollefigur Frank Costello i storfilmen «The Departed» er basert på ham.

Bulger flyktet fra Massachusetts i 1995, for å unnslippe en tiltale om utpressing og hvitvasking. Det viste seg seinere at han i en årrekke hadde fungert som dobbeltagent for FBI, og var blitt advart om sin nær forestående pågripelse av kontaktmannen i byrået.

NOK PENGER: Bulger hadde også 800 000 dollar i lagret i veggene sine - det er mer enn 4,5 millioner kroner. Foto: Reuters/Scanpix
NOK PENGER: Bulger hadde også 800 000 dollar i lagret i veggene sine - det er mer enn 4,5 millioner kroner. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Da det kom for en dag at «Whitey», som ledet banden The Winter Hill Gang, hadde vært informant, slo en rekke av hans tidligere kumpaner seg sammen mot ham, og ledet politiet til hemmelige graver med likviderte personer. Det resulterte i siktelsen på 19 drap.

TIDLIGERE MISS: Anna Björnsson var Miss Island i 1974. (Arkivfoto)
TIDLIGERE MISS: Anna Björnsson var Miss Island i 1974. (Arkivfoto) Vis mer