Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frøken Norge reiser tross protester

Eva Sjøholt, årets Frøken Norge, reiser om to uker til den internasjonale Miss World-konkurransen i India. Lokale kvinneaktivister vil sprenge seg selv i lufta i protest mot konkurransen. Sjøholt reiser likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ganske ubehagelig. Truslene har absolutt gjort inntrykk på meg, for det er lite jeg selv kan gjøre for å beskytte meg, sier Sjølholt.

- Hadde det ikke vært tryggere å forbli hjemme i Norge?

- Jeg har ikke vurdert å droppe turen. Det ville være å gi motstanderne en seier. Men jeg skulle ønske at konkurransen ble holdt et sted hvor vi var velkomne, sier hun.

«Kulturimperialisme»

Protestene mot at Miss World-konkurransen skal arrangeres i den indiske byen Bangalore kommer særlig fra kvinneaktivister og konservative hinduer. De kaller konkurransen for «kulturimperialisme» og finner det «avskyelig» med et show der «menn vurderer en kvinnes lår, bryst, hofter og lepper».

Aller lengst går kvinnegruppa Mahila Jagarna Manch:

- Vi har opprettet selvmordsgrupper med kvinner som vil ta seg inn på området og sprenge seg selv i lufta, sier Pramila Nesargi - en av aktivistene.

I et forsøk på å dempe kritikerne har Miss World-arrangøren flyttet badedraktfilmingen av missene til Seychellene.

«Terrormetoder»

- Jeg aksepterer at folk protesterer, men ikke at de bruker terrormetoder, sier Eva Sjøholt.

Missekonkurranser er blitt populære i den indiske overklassen etter at landets deltaker vant Miss World-tittelen i 1994 - og seinere ble reklamefigur for Pepsi Cola.

- Det er det eneste hun har gjort - å få Pepsi til India. Det vi trenger er rent drikkevann, sier Minal Marathe i det nasjonale hinduistpartiet Bhariatiya Janata.

Eva Sjøholt innrømmer at skjønnhetskonkurranser ikke er det den indiske befolkningen først og fremst trenger.

- Men India trenger økonomisk virksomhet og en Miss World-konkurranse kan sikkert bidra positivt til dette, sier årets Frøken Norge.