Frøken Norge vil møte dødsdømt

Frøken Norge, Kathrine Sørland, vil møte dødsdømte Amina Lawal. Dessuten vil hun vinne misse-konkurransen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 31 år gamle muslimske moren er blitt dømt til døden ved steining av en lokal sharia-domstol i Nigeria, fordi hun skal ha fått et barn med en mann hun ikke var gift med.

En rekke deltakere truet med å trekke seg fra Miss World-finalen som arrangeres i Nigeria. Nå er dommen blitt omgjort og myndighetene har forsikret at Kurami ikke kommer til å bli steinet.

- Mitt ønske er å få møte henne, sier 22 år gamle Katrine Sørland til nyhetsbyrået Reuters, ett døgn etter at hun kom til Abuja sammen med rundt 80 andre unge og vakre kvinner fra alle deler av verden.

Truet med boikott

Arrangørene skal ha fortalt deltakerne at Amina Lawal hadde uttrykt ønske om å møte dem.

Kathrine Sørland var en av rundt 50 deltakerne som truet med å boikotte årets konkurranse i protest mot dødsdommen. Menneskerettsgrupper og radikale islamske organisasjoner protesterte også mot dommen.

Sørland sier at hun hadde veldig lyst til å delta i Miss World-konkurransen etter at hun ble frøken Norge i mars.

- Men så kom nyheten om Amina Lawal. Jeg hørte at hun skulle steines til døde for utroskap, og for meg er dette helt uakseptabelt, sier hun.

- Jeg var så glad for å kunne delta i denne konkurransen, men for meg er livet viktigere enn en konkurranse.

Skiftet mening

Den norske 22-åringen skiftet mening da regjeringen i Nigeria i forrige måned sendte ut en erklæring der den forsikret at den ikke vil tillate at noen blir steinet på grunn av utroskap.

- Jeg stoler på dette løftet. Nå har jeg hørt at det er millioner i dette landet (Nigeria) som er uenige i dødsdommen, og det har hjulpet meg til å se ting i perspektiv, sier Sørland.

Lederen for Miss World-konkurransen, Julia Morley, gjør sitt ytterste for å legge bak seg en strid som nesten ødela årets missekonkurranse.

- Jeg skulle ønske vi kunne holde politikken utenfor dette, sier hun.

Nigeria håper at arrangementet kan trekke flere turister til et land som får 90 prosent av inntektene sine fra oljeeksporten. Men da må logistikken bli bedre, for ett døgn etter ankomst, ventet de fleste deltakerne fortsatt på at bagasjen deres skulle dukke opp.

<B>FRØKEN:</B> Frøken Norge, Kathrine Sørland, vil møte dødsdømte Amina Lawal når hun er i Nigeria for å konkurrere om å være penest i verden.