Frøken Smilla

Zlatan Ibrahimovic (27) har for lengst lagt Italia for sine føtter. I kveld vil han endelig bevise for resten av Europa at han er kontinentets beste spiss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg bare minner om det før snøen igjen synker sammen og renner bort. De siste ukene har snøfonnene vært så høye og bilene så små, at det har minnet meg om vinter i Andeby. Eller det vi kan se i digitaliserte smalfilmopptak av vintergleder på 60-tallet.

I Disneys vinterverden var aldri snømangel noe problem. Og filmopptakene, fra den gang farfar var ung og bilmodellene het SAAB 96 eller Volvo PV, viser det samme. Nå ser vi ikke hvilke modeller vi passerer. De er dekket av et historisk høyt snølag.

Under oljekrisa i 1973 hadde vi litt av den samme følelsen. Alle biler sto. Vi lagde fotavtrykk i dyp snø i Oslos mest trafikkerte gater. På vei til Club 7. Nå våkner jeg av merkelige spinnelyder. Jeg famler etter mobiltelefonen, for jeg tror den kan være innstilt på lydløs, men med vibrasjoner. Men selvfølgelig er det morgentidlige naboer som forgjeves forsøker å komme ut fra sin parkeringsplass og svir dyrebar vinterdekkgummi i skingrende frekvenser.

Miljøvennlig er det likevel. De færreste gjør forsøk på å flytte på bilene sine under slike forhold. For det første krever det for mye å få dem løs.

Hvem har spade i 2009? For det andre er det umulig å finne en ny plass. Under slike forhold er det ikke rom for mer enn halvparten av alle biler. Snøen tar sin broderlige del.

Er skientusiaster glade for det? Ikke bare. Det er vanskeligere å komme fram til utgangspunktet. Det er flere meter ned til hyttetaket. Det er ikke truger nok til alle som skal til hyttedoen.

Det var noen år vi måtte kjøre fra Oslo helt til Ringkollen, 700 meter over havet, nord for Hønefoss, for å holde barnets skiferdigheter ved like. Østmarka lå for lavt. Selv Frognerseteren var lavland. Seinere skulle vi oppdage Sørkedalen, et kjøleskap i bynære omgivelser. Uansett hvordan snøen ellers drypper og blir til vann, i Sørkedalen holder den stand.

I år vil den holde til 17. mai.