Front mot front i FN

USA og Frankrike braket sammen i en voldsom ordkrig i FNs sikkerhetsråd i går. Krangelen kan få president George W. Bush til å gjøre alvor av trusselen om å sette FN på sidelinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/NEW YORK (Dagbladet): - Ingen kan i dag si om krigsstien vil bli kortere enn den inspektørene representerer. Krig er alltid en innrømmelse av nederlag, sa den franske utenriksministeren Dominique de Villepin. På spørsmål om en ny FN-resolusjon som gir grønt lys til å bruke makt, svarte han et kategorisk «NO».

Mens Villepin høstet applaus for sin antikrigsappell rettet direkte mot USA, satt utenriksminister Colin Powell og kokte. Han ble tatt fullstendig på senga og la til side manuset og holdt en flammende tale mot krigsmotstanderne.

- Mer inspeksjoner - beklager - er ikke svaret, hevdet han og sa at «trusselen om maktbruk må bli stående». Powell krevde at Sikkerhetsrådet i «en veldig nær framtid» må ta stilling til å utløse de «alvorlige konsekvensene» resolusjon 1441 nevner. Inspektør Hans Blix' uventet milde dom over Irak og den kraftige krigsmotstanden Powell møtte fra Frankrike, Russland og Kina, var et tilbakeslag for USAs ønske om å få FNs godkjennelse til en krig mot Irak i nær framtid.

Fransk ros

Torsdag advarte president George W. Bush nettopp mot dette da han sa FN enten må hjelpe USA med å konfrontere Saddam, eller «forsvinne inn i historien som et ineffektivt, irrelevant og debatterende selskap». Den dramatiske seansen i Sikkerhetsrådet i går avslørte en fundamental forskjell i syn. Frankrike roste inspektørene og mente de hadde store framskritt å vise til. Gang på gang gjentok Dominique de Villepin at inspektørene må få mer tid.

Powell konkluderte som så ofte før at Irak bryter resolusjon 1441, og at FN nå må utløse passusen om «alvorlige konsekvenser».

Lukket krangel

Han nevnte ikke arbeidet i kulissene med et forslag til ny resolusjon som slår fast at Irak bryter 1441 og at krigen kan komme. Britiske diplomater sa tidligere i går at forslaget kunne komme lørdag eller tidlig neste uke. Etter den åpne demonstrasjonen av avstanden mellom USA og krigsmotstanderne, gikk utenriksministrene i et lukket møte. Der fortsatte krangelen - eller den «friske utvekslingen av synspunkter» som det heter - uten å bringe partene noe nærmere. Seint i går kveld dro ministrene tilbake til sine respektive hovedsteder for å konsultere sine statsoverhoder. Colin Powells samtaler med haukene i Bush-administrasjonen i de nærmeste dagene avgjør om det blir krig eller ikke. Powell antydet at dette kan pågå fram til 1. mars, da Hans Blix og lederen for det internasjonale atomenergibyrået, Mohammed ElBaradei, på nytt skal rapportere til Sikkerhetsrådet.

Krigspress

Men presset for en krig er enormt. USA har allerede 130000 soldater, fire hangarskipsgrupper, flere hundre kampfly og det meste av det tunge krigsmateriellet på plass i Golfen. De venter bare på krigsordren fra president George W. Bush. Det skal mye til før Bush kaller den kostbare krigsmaskinen hjem uten at skudd løsnes, mener militære eksperter.

RASENDE: USAs utenriksminister Colin Powell møtte uventet hard mostand fra Frankrike, Russland og Kina i New York i går. Her sammen med Kofi Annan.
UTLØSTE ORDKRIG: Inspektørene Mohammed ElBaradei og Hans Blix´ rapporter til FNs sikkerhetsråd utløste skjerpede konflikter mellom rådets faste medlemmer.