Front mot privatisering av eldreomsorgen

Sykepleierforbundet, Fagforbundet og Pensjonistforbundet går for første gang sammen om å få politikerne til å droppe privatisering i eldreomsorgen.

Haugesund  20130728.
Høyre-leder Erna Solberg snakker med en beboer under et besøk på Vardafjell omsorgssenter i Haugesund søndag.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Haugesund 20130728. Høyre-leder Erna Solberg snakker med en beboer under et besøk på Vardafjell omsorgssenter i Haugesund søndag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Valgkampen har blitt som vi fryktet. Politikerne kaster sykehjemsplasser etter oss, og teller penger. Det er helt feil. Det vi trenger, er en debatt om innholdet i eldreomsorgen, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet til Dagsavisen.

Svaret på hvordan sykehjem skal driftes, og hvordan bemanningsutfordringene skal løses, ligger ikke i å åpne opp for flere private, mener de tre forbundene. De mener det eneste som oppnås med det, er at de ansatte får lavere lønn og pensjon.

Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har undersøkt helseprivatisering i andre land. Resultatene tilsier at kommersielle sykehjem systematisk har lavere bemanning og andel sykepleiere enn ikke-kommersielle, og får flest klager, viser forbundene til.

- Det valgkampen har handlet mye om til nå, er forskrifter og garantier. Diskusjonen vi må ta, er innholdet i et individuelt tilpasset tilbud. Vi mener det best kan sikres i kommunene. Ikke hos kommersielle som baserer seg på flittig bruk av vikarbyrå, sier leder Kjellfrid Blakstad i helseseksjonen i Fagforbundet.

 

(NTB)