Donald Trump

Frontalangrep: - En dust!

- Er han gal eller dum? Donald Trump (75) fyrer løs mot republikansk senator.

FRONTALANGREP: Donald Trump går i strupen på partikollega. Foto: MANDEL NGAN / AFP
FRONTALANGREP: Donald Trump går i strupen på partikollega. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer
Publisert

Senatoren det er snakk om er Mike Rounds fra South Dakota.

- Trump gjør dette fordi det reflekterer den typen smålig personlighet han er, men også fordi det har en avskrekkende effekt på andre i partiet. Folk er redde for å kritisere Trump, sier Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita, til Dagbladet.

Rounds uttalte seg på ABC søndag, hvor han sa at Trump tapte valget mot Joe Biden i 2020 på rettferdig vis.

I motsetning til Trump, og flere i det republikanske partiet, som flere ganger har hevdet at valget var korrupt, eller hintet til det.

- Det er ingen tegn til at det skjedde noen uregelmessigheter som påvirket valget i noen stat. Vi vant ikke valget, enkelt og greit, sa Rounds på ABC ifølge Independent og Huffington Post.

REFSES: USAs president Joe Biden går hardt ut mot eks-president Donald Trump ett år etter kongresstormingen. Video: AP Vis mer

Fyrer løs

Uttalelsene fra partifellen har fått Trump selv til å reagere sterkt, og han fyrer løs mot Rounds.

- Er han gal eller dum? Tallene er klare. Det er masse falske og ugyldige stemmer. Den eneste grunnen til at han gjør dette er at han fikk min støtte og enkelt vant valget i sin stat i 2020. Nå tror han at han har god tid, og tar avstand, det er kun de svakeste som gjør det, skriver Trump i en uttalelse.

Trump skriver at han er godt klar over at Rounds ikke er på valg før om fem år. Men er klar på hvor han står når den tid kommer.

- Han er en dust jeg aldri vil gi min støtte til igjen, skriver Trump.

- Udemokratisk

Det er ikke første gang Rounds viser motstand til Trump og andre republikaneres teorier om valgfusk.

Han stemte i fjor mot å protestere på valgresultatet, og kalte forsøket på protester for udemokratiske.

- Jeg er skuffet, men ikke overrasket av reaksjonen. Jeg står ved min uttalelse. Den tidligere presidenten tapte valget på rettferdig vis, har Rounds uttalt i etterkant ifølge Huffington Post.

SENATOR: Mike Rounds avbildet i Kongressbygningen. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB
SENATOR: Mike Rounds avbildet i Kongressbygningen. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Vis mer

Trump har lovet hevn mot de senatorene som ikke støttet ham i kjølvannet av valgresultatet, og i Riksrettssakene.

- Avskrekkende effekt

Løkke i Civita, påpeker at denne type oppførsel er noe Trump har holdt på med helt siden han lanserte sitt kandidatur i 2015.

Løkke roser Rounds for å stå opp mot Trump.

- Han utviser en form for politisk mot. Han er antakelig redd for utviklingen i partiet, men samtidig gjør han seg upopulær i eget parti, og risikerer å miste innflytelse.

Han omtaler Rounds som et godt unntakt fra «opportunismen og feigheten» i det republikanske partiet, hvor mange har stilt seg bak Trumps konspirasjonsteorier rundt 2020-valget.

- Vil være sentral

Den tidligere presidenten har fortsatt å holde seg i rampelyset etter at han måtte forlate Det Hvite Hus, med Rounds-angrepet som siste eksempel.

- Hvordan tolker du den strategien?

- Som at han ønsker å være en sentral aktør. Den sikreste måten å bli det er å bli presidentkandidat, og aller helst president igjen. Alternativet er han blir en person som sitter i bakgrunnen og peker ut hvilke personer som skal velges og få innflytelse, svarer Løkke.

Trump omtales i amerikanske medier som en av favorittene til å bli partiets presidentkandidat i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer