Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar

Frontalangrep på regjeringen

Mulla Krekar og hans advokat kjemper igjen mot utlevering. - Vi har en statsminister som per definisjon er inhabil.

NY RETTSAK: Mandag og tirsdag skal Oslo tingrett ta stilling til om utleveringsvilkårene for mulla Krekar er oppfylt. Vis mer

- Vi har en statsminister som per definisjon er inhabil. Vi har en justisminister som kommer fra et parti som har et valgløfte om å bli kvitt mulla Krekar. Et parti som et villig til å bryte menneskerettigheter for å oppfylle valgkampløftet om å få ham ut av landet, sier advokat Brynjar Meling i retten i dag.

Rettsstriden om kontroversielle Krekars framtid er igjen i gang i Oslo tingrett fra i dag. Krekar ble i sommer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Italia.

I RETTEN: Mandag og tirsdag skal Oslo tingrett ta stilling til om utleveringsvilkårene for Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, er oppfylt. Dette sa Krekar til pressen før retten ble satt. Video: Per Ervland. Reporter: Øystein Sæthre Vis mer

- Straffeforfølges i Norge

Krekar har anket dommen. Italienske myndigheter, som mener at Krekar grunnla og leder terrorgruppa Rawti Shax, vil ha ham straffeforfulgt der.

Hans advokat Brynjar Meling går hardt ut mot norske myndigheters håndteringen av saken.

Han viser til at dommen blant annet baserer seg på en rekke opptak av samtaler Krekar hadde på besøksrommet i Kongsvinger fengsel, der han sonet en dom på to år og ti måneder for blant annet trusler mot Erna Solberg - som Meling mener gjør henne inhabil.

VITNET: Ekstremismeforsker Lars Gule vitnet i Krekar-saken i dag. Han omtaler Krekars tankesett som islamofascistisk, men påpeker at det ikke er påvist konkrete terrorhandlinger gjennomført av Ratwi Shax. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VITNET: Ekstremismeforsker Lars Gule vitnet i Krekar-saken i dag. Han omtaler Krekars tankesett som islamofascistisk, men påpeker at det ikke er påvist konkrete terrorhandlinger gjennomført av Ratwi Shax. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I opptakene fra Kongsvinger fengsel framgår det at Krekar vil brenne det norske flagg, grunnloven og så Stortinget.

- Skulle norsk påtalemyndighet mene at Krekar har begått straffbare forhold i Norge, har de et ansvar om å straffeforfølge dette i Norge, ikke lempe dette over på et annet lands myndighet, mener Meling.

Etter rettsmøtet sier han at han mener det er fare på ferde dersom PST tror på anklagene fra Italia og ikke har iretteført det selv.

- Jeg tror ikke PST tror et dugg på det italienerne, sier Meling til Dagbladet.

I RETTEN - IGJEN: Najumuddin Faraj Ahmad (63) - bedre kjent som mulla Krekar.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I RETTEN - IGJEN: Najumuddin Faraj Ahmad (63) - bedre kjent som mulla Krekar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Jihad og sharia

Italiensk påtalemyndigheter definerer Rawti Shax som en terrororganisasjon som vil velte selvstyret i Irak-Kurdistan og etablere en stat basert på sharialover. De mener videre gruppa har finansiert jihad, drevet terrorrekruttering og diskutert terrorhandlinger.

- Hvis man mente dette var internasjonal terror, hvorfor skal generalen dømmes der korporalen sitter, ikke korporalen der generalen sitter? sier Meling og peker på at Krekar er utpekt som leder.

- Det er ikke Italias ansvar å iretteføre, påtale og dømme på forhold begått i Kongsvinger fengsel, sier han.

KRITISK: Advokat Brynjar Meling mener det ikke er grunnlag for for å utlevere Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Advokat Brynjar Meling mener det ikke er grunnlag for for å utlevere Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Mulla Krekar selv, som uttalte seg villig til pressen før retten ble satt i dag tidlig, kaller selv saken mot ham for et «politisk spill».

- Fullmektige fra departementet

Advokat Brynjar Meling langer ut mot regjeringen og justisdepartementet. Departementet har vært Frp-styrt siden Solbergs regjering tiltrådte i 2013. I flere omganger har Frp-statsråder uttalt seg om Krekar.

- Vi et departement styrt av politikere som har gått langt for å oppfylle sine løfter om å kvitte seg med mulla Krekar. Det skjerper domstolens ansvar, fordi påtalemyndigheten ikke har et selvstendig ansvar. De blir sett på som fullmektige som mottar instrukser fra departementet. Jeg har bedt om å få innsyn i disse instruksene, men det er blitt avslått, sier Meling.

UENIG: Aktor Per Niklas Hafsmoe (t.v.) og forsvarer Brynjar Meling.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UENIG: Aktor Per Niklas Hafsmoe (t.v.) og forsvarer Brynjar Meling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg registrerer at han sier det. Det er ikke noe vi kjenner oss igjen i, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe til Dagbladet etter rettsmøtet.

Han har også stevnet tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) som vitne. Brein-Karlsen, som nå er samfunns- og myndighetskontakt i Huawei, hadde blant annet møter med sin italienske motpart om Krekar halvannet år før Italia begjærte ham utlevert.

- Aldri nektet å samarbeide

Krekar ble først pågrepet av norsk politi i en koordinert aksjon bestilt av Italia i november 2015. Siden har det nærmest vært inn og ut av varetekt for den 63-årige Irak-Kurderen. Selv om Høyesterett seinest i 2016 slo fast at Krekar kunne utleveres til Italia, ble plutselig begjæringen fra Italia trukket tilbake mens Krekar sto tiltalt.

Krekar sier han frykter å bli sendt tilbake til Irak, der han risikerer dødsstraff. Krekar har gjentatte ganger vært inn og ut av norske rettslokaler siden han først ble pågrepet i 2003.

- Han har aldri nektet å samarbeide med PST og har stilt i samtlige avhør. I den grad han er domfelt, er han domfelt i tråd med egen forklaring. Han har svart på alle konfrontasjoner han har fått og kontakten han har hatt med andre. Det ville ikke vært vanskelig å iretteføre saken mot ham i Norge dersom man mente at han satt her og bygget opp et terrornettverk, sier Meling.

Straffbart i Norge

Politiadvokat i PST, Per Niklas Hafsmoe viste til flere dommer fra italienske domstoler knyttet til gruppa Rawti Shax, som definerer dem som terrororganisasjon.

- Gruppens endelige formål er å kaste regjeringen i den kurdiske delen av Irak og opprette et islamsk kalifat basert på sharia. Det er en delvis hemmelig organisasjon som er organisert i celler, heter det i dommen fra Italia.

Hafsmoe leste også opp kjennelsen om å fengsle Krekar i Italia. Her beskrives det hvordan Krekar angivelig bygget opp Rawti Shax som en hemmelig terrororganisasjon.

- Han ledet organisasjonen fra Kongsvinger fengsel i Norge, ga instruksjoner gjennom familiemedlemmer og definerte strengt hemmelige strategier for å holde liv i organisasjonen.

Han argumenterte for at forholdene Krekar er dømt for i Italia, også er straffbare etter norsk lov. Dette er et av vilkårene som må være oppfylt for at Krekar kan utleveres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media