Klimatoppmøte:

Frontalangrep på Thunberg

Klimakampens mor Gro Harlem Brundtland mener Greta Thunberg må slutte å kalle politikere for «idioter».

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en podkast med økonomitidsskriftet The Economist, går klima-pioneren Gro Harlem Brundtland (82) hardt ut mot den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (18).

Mens hun og podkast-verten snakker om klimatoppmøtene og de politiske ledernes rolle, begynner Brundtland å snakke om Thunberg.

- Hun sier at alle er idioter og at ingen av dem gjør noe, sier Brundtland, og gjør det klinkende klart at hun har lite til overs for dette.

- Hun peker mot de politiske lederne, og sier at alle er dårlige. Hun burde heller ha pekt på de lederne som er bedre enn andre. Å si at alle er dårlige får deg ingen steder, med mindre du driver en revolusjon, sier Brundtland, og konstaterer at noen revolusjon ikke er på agendaen nå.

- Tar en generasjon

I podkasten med The Economist presenteres Brundtland som en internasjonal miljø-foregangskvinne, blant annet som leder i FNs verdenskommisjon for miljø og utvikling («Brundtland-kommisjonen»).

BLA, BLA, BLA: Svenske Greta Thunberg har fått kritikk for å være lite konstruktiv, da hun under klimatoppmøtet COP26 i Glasgow oppsummerte politikernes uttalelser som «bla, bla, bla». Nå for hun svar på tiltale. Foto: NTB Scanpix/AFP/Jane Barlow/PA via AP)
BLA, BLA, BLA: Svenske Greta Thunberg har fått kritikk for å være lite konstruktiv, da hun under klimatoppmøtet COP26 i Glasgow oppsummerte politikernes uttalelser som «bla, bla, bla». Nå for hun svar på tiltale. Foto: NTB Scanpix/AFP/Jane Barlow/PA via AP) Vis mer

I 1987, mens Brundtland var statsminister, la kommisjonen fram rapporten «Vår felles framtid», med strategier for å løse klimaproblemene.

Hun innrømmer at hun noen ganger blir frustrert over at de samme problemene og strategiene er like aktuelle nå.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer

Likevel mener hun at klimatoppmøtene har vært en god ting.

- Det har kanskje tatt lang tid, men jeg husker at da det hadde gått 30 år siden vi kom med vår erklæring sa til meg selv, ja det har gått for sakte, men når man ser på at det er nesten 200 nasjoner med svært forskjellig utviklingsgrad som skal bli enige, så er det ikke overraskende at det tar en generasjon før man blir enige, sier Brundtland.

BØR LEGGE OM STILEN: - Hun burde heller ha pekt på de lederne som er bedre enn andre. Å si at alle er dårlige får deg ingen steder, er den klare meldingen fra tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland til Greta Thunberg. Foto: Heiko Junge / NTB
BØR LEGGE OM STILEN: - Hun burde heller ha pekt på de lederne som er bedre enn andre. Å si at alle er dårlige får deg ingen steder, er den klare meldingen fra tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland til Greta Thunberg. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Ingen alternativer

Hun mener at toppmøtene har vært avgjørende for å presse fram beslutninger som fører til konkret politikk.

- Man inngår kompromisser og det fører den politiske prosessen framover. Det går sakte, men det beveger oss alle framover, og vi har ingen reelle alternativer.

- Alt tatt i betraktning, er du fortsatt optimist med tanke på klimakampen?

- Det har vært mange oppturer og nedturer, og når ting går nedover over lengre tid kan man miste humøret. Men jeg har alltid kommet meg opp fra disse bunnpunktene og funnet ny optimisme, sier Gro Harlem Brundtland.

Da podkast-verten fra The Economist spør om ikke det hele kan oppsummeres med Winston Churchills sitat om at demokrati er ille, men at alternativet er verre, ler gro og utbryter:

- Nettopp, nettopp, det er det som er saken.

Dagbladet har prøvd å få en kommentar fra Greta Thunberg, foreløpig uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer