Eksplosiv britisk strid:

- Frontalangrep

Den konservative, britiske regjeringen ledet av statsminister Rishi Sunak har besluttet å blokkere en omstridt lov i det skotske parlamentet, som skal gjøre det lettere for folk å endre sitt juridiske kjønn. Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon mener det er et frontalangrep på selvstyret i Skottland.

STRID: Storbritannias statsminister, Rishi Sunak, og Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, smilte da de møttes i forrige uke. Nå er tonen mellom dem alt annet enn god. Foto: Simon Walker/ No 10 Downing Street/Handout via REUTERS
STRID: Storbritannias statsminister, Rishi Sunak, og Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, smilte da de møttes i forrige uke. Nå er tonen mellom dem alt annet enn god. Foto: Simon Walker/ No 10 Downing Street/Handout via REUTERS Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): For første gang har britiske myndigheter i London besluttet å blokkere en lov vedtatt av det skotske parlamentet fordi de mener den vil påvirke en lov for hele Storbritannia, som omfatter England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

Det for skotske politikere til å reagere veldig sterkt.

- Et frontalangrep på det skotske parlamentet, sier Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon ifølge BBC.

Hun lover å kjempe mot beslutningen og advarer om at dette bare vil bli det første vetoet av mange dersom myndighetene i London lykkes denne gangen.

- ØKONOMISK KRISE: I sin første tale advarer Storbritannias nye statsminister Rishi Sunak om at landet står ovenfor en stor økonomisk krise. Video: Reuters Vis mer

- Raseri

- Jeg tror det vil utløse raseri. Dette er å bruke transpersoner, som allerede er én av de mest sårbare, stigmatiserte gruppene i samfunnet, som et politisk våpen, sier Sturgeon, ifølge Reuters.

Det er ventet at skotske myndigheter vil utfordre et britisk veto i rettssystemet.

Storbritannias minister for Skottland, Alister Jack, hevder i et brev til Sturgeon at den skotske loven vil ha «betydelig påvirkning» på likestillingslovverket i resten av Storbritannia.

Loven er ment til å gjøre det lettere å skifte juridisk kjønn. Britiske myndigheter mener imidlertid dette kan komplisere de juridiske rettighetene til å drive klubber, foreninger og skoler bare for ett kjønn. De mener også loven kan påvirke reglene for likelønn mellom menn og kvinner.

- Å ha to ulike regler for anerkjennelse av kjønn i Storbritannia vil skape betydelige komplikasjoner, hevder Jack ifølge brevet.

STORBRITANNIA: Boris Johnson vant stort under valget i Storbritannia. Men resultatet i Nord-Irland og Skottland kan legge til rette for et oppbrudd av unionen. Video: NTB/AP/DELEBEKK Vis mer

- Opprørende

Beslutningen om å legge ned veto skaper raseri i Skottland.

- Beslutningen er opprørende. Dette er en mørk dag for rettighetene til transpersoner og en mørk dag for demokratiet i Storbritannia, sier Shona Robison, som er skotsk minister for sosial rettferdighet, ifølge BBC.

Den skotske loven - The Gender Recognition Bill - ble vedtatt med 86 mot 39 stemmer i det skotske parlamentet i desember. Loven skal gjøre det lettere å skifte kjønn juridisk. Blant annet vil den senke aldersgrensen for å få en juridisk bekreftelse på endring av kjønn fra 18 til 16 år. Loven vil også fjerne kravet om å få en medisinsk diagnose på kjønnsdysfori. Søkere som ønsker å skifte kjønn trenger bare å ha levd som sitt valgte kjønn i tre måneder mot to år i dag - eller seks måneder dersom de er 16 og 17 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer