Ukraina slår tilbake i øst

- Fronten kollapser time for time

Ukrainerne skal være i ferd med å ta tilbake kontrollen over den strategisk viktige byen Izium, som russiske styrker nå forlater. Samtidig hevder Russland de omgrupperer.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener at russerne har blitt lurt av Ukrainske styrker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ukrainske militæret tar tilbake territorium i et voldsomt tempo ved frontlinjene i Kharkiv fylke nordøst i Ukraina. Ukraina har den siste uka tatt tilbake over 1000 kvadratkilometer fra russisk okkupasjonskontroll.

700 av kvadratkilometerne er tatt tilbake i Kharkiv fylke, der det stadig kommer nyheter om at nye områder er frigjort.

Trekker seg ut

Russerne har etter hvert trukket sine styrker ut av den viktige byen Izium i Kharkiv fylke.

Det kommer nå flere bekreftelser fra russisk og prorussisk hold om at russiske styrker har trukket seg ut fra Izium, samtidig som at ukrainske flagg heises i byen.

Det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Tass melder at sivile er evakuert fra området, og hevder russerne omgrupperer styrkene fra byen for å prioritere dem i området ved Donetsk.

De lokale okkupasjonsmyndighetene bekrefter overfor Tass at de nå evakuerer sivile fra Izium til Russland.

Forlater Izium

Samtidig melder viseministeren for informasjon i den såkalte Folkerepublikken i Donetsk, Daniil Bezsonov, at russiske styrker også forlater Izium, ifølge den russiske avis Gazeta.

Ifølge Tass melder russiske myndigheter at de nå omgrupperer styrkene sine i området, for å styrke offensiven mot Donetsk.

Også den ukrainske avisa Ukrajinska Pravda melder at russiske styrker har eller er i ferd med å forlate Izium.

Sjokk

Kyiv Independent-korrespondent Ilja Ponomarenko er i sjokk over tempoet på den ukrainske motoffensiven i øst.

- Jeg tror ikke mine egne øyne. Izium er tatt tilbake, Lyman er tatt tilbake og Svijatohirk blir trolig også det, skriver han på Twitter.

- Den russiske frontlinja i nordøst kollapser time for time.

De siste dagene har Ukraina gjennomført en massiv lynoffensiv i Kharkiv fylke. Bare det siste døgnet virker det som om Ukraina har klart å få kontroll over hele eller deler av den strategisk viktige byen Kupjansk, nordøst for Izium.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer