NY: Denne nyoppdagende lille fyren, som bor i regnskogen i Tanzania, har fått tilnavnet Norvegicorum for å hedre Norges innsats for bevaring av regnskogen. Foto: Dr. Michele Menegon
NY: Denne nyoppdagende lille fyren, som bor i regnskogen i Tanzania, har fått tilnavnet Norvegicorum for å hedre Norges innsats for bevaring av regnskogen. Foto: Dr. Michele MenegonVis mer

Frosk oppkalt etter Norge

Hils på Norvegicorum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld i New York ble Norge hedret ved at den nyoppdagede afrikanske frosken, som nå heter Norvegicorum, ble kalt opp etter landet vårt.
Bakgrunnen for æren er Norges innsats for å bevare verdens regnskoger, melder Norad.

Pris
Frosken er grønn på ryggen, slik at den går i ett med bladverket om du ser den ovenfra. Under er den blå, slik at den går i ett med himmelen om du ser den fra bakken. Frosken lever i fjellområdet Eastern Arc i Tanzania.

Norvegicorums fulle navn er ennå ikke kjent, men tilnavnet ble altså offentliggjort i går kveld, da ambassadør Hans Brattskar, som har vært Norges spesialutsending for klima de siste fem årene, og fagdirektør i Norad, Ivar Jørgensen, mottok prisen «New Species Award» for 2013 i New York på vegne av Norge.

Hele navnet blir først kjent når en formell beskrivelse av arten blir publisert i et akademisk tidsskrift.

Tre mrd. årlig
«New Species Award» deles ut av den USA-baserte organisasjonen African Rainforest Conservancy, som under et årlig arrangement for å skape blest om afrikansk regnskog, hedrer noen som har gjort en spesiell innsats for å bevare regnskog.

- African Rainforest Conservancy hedrer Norge for landets sterke støtte til opprettelsen av REDD+programmer i Tanzania og andre steder, sier Carter Coleman, president i ARC i pressemeldingen fra Norad.

Regjeringen har siden 2007 bevilget inntil tre milliarder årlig over bistandsbudsjettet til det internasjonale arbeidet for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse (REDD). Norge støtter blant annet ni pilotprosjekter under REDD+ i Tanzania.

Norvegicorum-frosken lever i fjellkjeden Eastern Arc som strekker seg gjennom Tanzania fra nord til sør. Dette er en spesiell fjellkjede med mange arter som kun lever i dette området. Det skyldes at fjellkjeden ligger spredt og veldig isolert i et stort slettelandskap som har en helt annen økologi, slik at arter ikke kan vandre mellom dette fjellområdet og andre som har tilsvarende leveforhold.

Dermed utvikles det gradvis nye arter som finnes bare der.