- Froskene dør ut

Neste gang du ser en frosk, padde eller salamander, se godt. Det kan være en av de siste du ser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny internasjonal rapport viser nemlig at amfibiene dør ut i et skremmende tempo.

Kritisk

Siden 1980-tallet har forskerne vært oppmerksomme på at situasjonen er kritisk for denne dyregruppen. I noen områder har frosker og padder forsvunnet helt, og selv i naturreservatene ser det ut til at de tynnes ut, skriver nettstedet forskning.no.

I 2001 startet The Global Amphibian Assessment Project, hvor mer enn 500 forskere fra hele verden undersøkte forholdene i hjemtraktene sine. Rapporten deres, som ble publisert i denne ukas utgave av Science, konkluderer med at nesten en tredel av verdens amfibier er utrydningstruet. Situasjonen er vurdert som meget kritisk for 7,4 prosent av alle amfibier, altså 427 arter.

Mer utsatt

Det betyr at denne gruppa med dyr er mer utsatt enn både fugler og pattedyr. Og mønsteret ser ut til å være det samme over hele jorda. For noen av artene er riktignok populasjonen ganske stabil, men for 43 prosent av artene synker antallet dyr stadig. Det er bare 1 prosent av artene som ser ut til å vinne terreng.

Forskerne mener problemene i Europa og Nord-Amerika for det meste skyldes at leveområdene blir stadig mindre. I Asia blir derimot mange av amfibiene fanget og spist av mennesker.

Noen herpetologer tror soppangrep og klimaforandringer virker inn. Dessuten hevder de at mennesker har bidratt til å spre soppen.

En annen side ved denne forskningen er at situasjonen for amfibier kan være en indikator på hva som skjer med resten av dyre- og plantelivet.

- Dette kan jo være en slags kanarifugl i gruva. Fordi de er så sensitive, forventer vi at amfibiene vil være de første artene som viser alvorlige reaksjoner på klimaendring og nye sykdommer, sier forsker Simon Stuart til Nature.

(®NTB)

NTB'INN'NNN. Lengde: 01813 tegn. NTB-ID: NTA1617. Prioritet: 5. (vaktsjef/htf)

KVEKK, KVEKK:</B> Se godt på denne frosken. Forskere frykter at den er i ferd med å dø ut.