«Frossen død fyr festival»

Husker du norske Trygve Bauge som frøs ned den avdøde bestefaren sin? Nå lager amerikanerne «Frozen Dead Guy Festival» med bestefar i hovedrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen Bredo Morstøl er hovedperson under en særegen vinterfestival i USA. Morstøl må være med enten han liker det eller ikke, for han har vært død i godt over et tiår.

Men han er ikke begravet på vanlig vis, han holdes i stedet nedfrosset. En av hans etterkommere, Trygve Bauge, håper vitenskapen en gang vil gjøre det mulig å vekke Morstøl til live igjen, og i mellomtiden vil Morstøls bysbarn hedre ham med egne festdager.

For den rene er allting rent, heter det i Bibelen (Titus 1,15), og innbyggerne i den lille byen Nederland i delstaten Colorado det vestlige USA, ser ut til å handle etter dette motto. De går til sin «Frozen Dead Guy Festival» med den ekte entusiasme som er forbeholdt de rene av hjertet.

Nedfrosset

Bredo Morstøl døde i Norge i 1989. Hans barnebarn Trygve Bauge var svært glad i bestefaren sin, og fikk ham sendt til Nederland i Colorado, der Morstøls jordiske levninger holdes nedfrosset for å unngå at de går i oppløsning.

Bauge hadde imidlertid glemt noe ganske viktig for utlendinger i USA, nemlig å skaffe seg oppholdstillatelse. Han ble derfor sendt ut av landet, og først etter at han var borte, kom byens myndigheter på at den nedfrosne bestefaren var igjen.

De lokale politikerne i Nederland holdt hodet like kaldt som inventaret i Bauges provisoriske laboratorium. De lot Morstøls levninger ligge i fred, men vedtok samtidig en lov som forbyr andre pårørende å foreta seg noe lignende med sine avdøde.

Festivalen

Påtroppende president Teresa Warren i Nederland og Omegns Handelskammer mener at byen bør gjøre det beste ut av situasjonen. -Vi trenger en festival, en sjanse til å le litt av oss selv, sier Warren.

På festivalprogrammet står låveball, der populære Chip and the Chowderheads spiller opp til dans, pannekakefrokost og «hvem ligner mest på bestefar»-konkurranse. Det blir også omvisning i laboratoriet der bestefar Morstøl holder til.

Noen vil kanskje finne dette usmakelig, men de kan i hvert fall ikke beskylde de festivalglade amerikanerne for pengegriskhet. Alle inntekter fra festivalen skal nemlig brukes til å holde Bredo Morstøl forsvarlig nedfrosset.

NTB

<P>«Frozen Dead Guy Festival»: Trygve Bauge poserer med sin avdøde bestefar før han ble lagt på is. Nå vil innbyggerne i den amerikanske småbyen Nederland lage frossen-festival av den kjølige nordmannen.<P>