Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frossen front

Av barn og fulle folk skal man høre sannheten, for de sier det som det er. Også Dick Cheney, selvfølgelig. For han tør der andre tier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): USAs visepresident Dick Cheney var en av de virkelige kalde krigerne på 1970- og 80-tallet. I forrige uke meldte han seg som frivillig frontsoldat i det som etter all sannsynlighet er Bush-administrasjonens dramatiske revurdering av Vladimir Putins Russland. For Putin er ikke lenger en «jeg så inn i øynene, og jeg så en mann jeg kan stole på», slik Bush sa etter deres første møte i Ljubljana i 2000. Nei, Vladimir Putin er en leder USA nettopp ikke kan stole på, en som stadig oftere legger ut diplomatiske snubletråder for Bush. Og mens det lenge har vært synlig at Washington har vært irritert på Moskva, så kan Cheney nå ha beredt grunnen for et oppgjør med det Washington betrakter som en udemokratisk utvikling i Russland, og et Russland som legger utilbørlig press på naboer og tidligere allierte fra kommunist-tida.

OG DETTE ER noe av det Cheney sa om Putins Russland da han sist torsdag var blant venner i Litauens hovedstad Vilnius. «På mange områder i samfunnet - fra religiøse samfunn og nyhetsmedier, til pressgrupper og politiske partier, har regjeringen på en urettferdig og uanstendig måte begrenset folkets rettigheter». Om press, særlig mot Ukraina og Georgia, som begge prøver å kvitte seg med russisk innflytelse etter oppstander mot regimer Russland støttet, sa Cheney dette: «Ingen legitim interesse er tjent med at olje og gass ble instrumenter for trusler og utpressing».

STERKE ORD ALTSÅ, og russisk presse har allerede sammenliknet Cheneys tale med den tidligere britiske statsministeren Winston Churchills berømte tale fra 5. mars 1946. Det var da Churchill fant selve bildet for sin tid: «Fra Stettin i Baltikum til Trieste ved Adriaterhavet har et jernteppe senket seg over kontinentet». Nå er det heldigvis flere forskjeller på de to talene. Den minst viktige er at Churchills tale ble skrevet av en nobelprisvinner i litteratur. Det mest viktige er at Cheney sa at ingen er interessert i å isolere Russland. Det er altså ikke snakk om noen kald krig, selv om det er grunn til å snakke om en temmelig frossen front mellom Washington og Moskva.

FOR SELV OM Russlands utenriksminister svarte med å si at Cheneys uttalelser ikke ville ødelegge forholdet til Washington, så var svaret spekket med sarkasmer, og tonen var kald, for ikke å si frossen. På russisk UDs hjemmeside skrev Lavrov at verken Russland eller Sovjetunionen i løpet av de siste 40 åra har brutt en kontrakt for levering av olje eller gass til utlandet. Og så legger han syrlig til: -  På en eller annen måte har ikke denne informasjonen kommet visepresidenten for øret, skriver Lavrov, og han legger til at en mann med et så høyt embete som visepresidenten burde være bedre orientert. Ikke akkurat varme ord altså. Men også Mikhail Gorbatsjov, mannen som har hovedæren for at Sovjetunionen ble begravet på stort sett fredelig vis, og den historiske tilnærmingen til Vesten, er sjokkert over Cheneys tale. Han kaller den «en provokasjon og innblanding i Russlands interne forhold». Og Gorbatsjov har tidligere kritisert Putin for å rulle demokratiet tilbake i Russland.

OM DRØYE TO måneder får man svaret på i hvor stor grad Ceneys tale innebærer en dramatisk omlegging av USAs russlands-politikk. Da er det G-8 toppmøte i St. Petersburg med George W. Bush til stede, og energisikkerhet på toppen av dagsorden. Det man kan si med sikkerhet er at George W. Bush ikke en gang til vil ta sjansen på å se «My friend Vlad» - alias Vladimir Putin - inn i øynene en gang til. Men det er ingen tvil om USAs bekymring for den politiske utviklingen i Russland. Og det er heller ingen tvil om at det foregår en rivalisering om innflytelse i tidligere sovjet-republikker. Men det hersker altså tvil om hvilken form denne kritikken vil få fra den amerikanske presidenten selv. Imens får vi leve med forsikringene fra Washington-insidere, nemlig at det Cheney sa har presidentens støtte. For igjen er det Cheneys oppdrag å tørre der andre tier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling