Frosset ut etter Mette-Marit-fleip

Tidligere Berlin-ambassadør Morten Wetland skal ha blitt frosset ut av utenriksråd Bjarne Lindstrøm etter en fleipete prisutdeling i kjølvannet av Mette-Marits solforbrenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i går at den mektige utenriksråden Bjarne Lindstrøm spilte en aktiv rolle for å få sin gode venn hoffsjef Lars Petter Forberg utnevnt som ambassadør i Bern, mot embetsrådets førstevalg, den erfarne UD-mannen juristen Jan Østern - tidligere protokollsjef i UD og ambassadør i Polen, Dublin og Saudi-Arabia. Ambassadørstillingene er normalt en belønning for skolering og lang og tro utenrikstjeneste i UD. Det har hoffsjefen ikke.

Lindstrøm blir av UD-kilder omtalt som en mann som har «oversikt over sine underordnedes svakheter, uansett kjønn og alder». På UD-språk skal Lindstrøm ha valgt å «kaldstille» Morten Wetland i kjølvannet av solforbrenningen av Mette-Marit.

Provoserte

I november 2002, da Bjørn Tore Godal ble utnevnt som ny Berlin-ambassadør, provoserte Wetland både utenriksråden og kongehuset da han ga prisen «Den gylne laks» til den tyske TV-journalisten Sandra Maischberger. Hun ble kjent for TV-intervjuet som førte til solforbrenningen til kronprinsessen.

- Hun får den ikke for sine egne prestasjoner, men for å ha skapt utilsiktet norgesreklame, forklarte Wetland.

Samtidig med prisutdelingen ble det vist opptak fra TV-intervjuet under den skarpe maisola på Skaugum, og en snutt fra kronprinsens påfølgende alenetur til Tyskland. Wetland trodde de fleste ville se ironien. Slik gikk det ikke. Etter det Dagbladet erfarer, reagerte Slottet - men utenriksråden reagerte enda kraftigere, og handlet. Wetland ble tilsidesatt.

Etter det Dagbladet kjenner til, valgte Gro Harlem Brundtlands tidligere statssekretær og tidligere Berlin-ambassadør, Morten Wetland, da å tre ut av UD-systemet etter den sterke reaksjonen fra den mektige utenriksråden. Wetland er nå ansatt som direktør i Statkraft.

- Dette har jeg ingen kommentar til, sier Morten Wetland.

Tette bånd

Informasjonsmedarbeider Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet ønsker heller ikke å kommentere dette overfor Dagbladet. Det gjør imidlertid Dagbladets kilder i UD: - Kronprinsessens misnøye ble av utenriksråden brukt for å presse ut en av UDs mest markante ambassadører.

Dagbladet får fra flere hold i UD-systemet opplyst at utenriksråd Bjarne Lindstrøm har svært tette bånd til kongehuset. Lindstrøm omtales som en mektig mann som kan maktens spill, og som har gått veien i UD «fra bud til gud». «Gud omgås andre guder», sier en kilde til Dagbladet.

- Det er ikke Lindstrøms jobb å fryse eller ikke fryse ut noen. Det skjedde et helt naturlig skifte i Berlin, mer å si om den saken er det ikke, sier Karsten Klepsvik, pressetalsmann i UD.

- Så Lindstrøm mente laksehistorien var uproblematisk?

- Hvordan et enkeltmenneske reagerer på en enkeltsak, er uinteressant. Det er alltid noen som er misfornøyd, sier Klepsvik, som understreker at Utenriksdepartementets stemme utad er hans eller utenriksministerens.

SKIFTET JOBB: Tidligere ambassadør Morten Wetland med prisen «Den gylne laks» og videoen om TV-intervjuet på Skaugum der kronprinsessen ble kraftig forbrent. Med dette ertet Wetland på seg Slottet og den mektige utenriksråden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer